Datum

Samenwerken aan boeken vol futen, roggen én oma’s! 

Met winactie!

Eind november 2022 vertelde illustrator Helen van Vliet tijdens het specialistenoverleg Jonge Kind over het belang van illustraties in boeken voor kinderen. Ook gaf ze een kijkje in haar atelier én werkzaamheden. Maar wist je dat Helen samenwerkt met Anke Werker, adviseur bij Cubiss én schrijver? Samen maken ze boeken voor jonge lezers. Hoe dat gaat vertellen ze hier. 

“Helen en ik kennen elkaar al lang,” vertelt Anke. “We hebben elkaar bij uitgeverij Zwijsen ontmoet, waar ik mijn werkende leven begon. Door de jaren heen hadden we regelmatig contact, eerst over de illustratieopdrachten voor Zwijsen. Maar steeds vaker ook over andere dingen. Helen is een leuke vrouw, met veel interesses en een groot gevoel voor humor. Ze vertelde over haar andere opdrachten, haar ouders, haar huisdieren Ruud (de kat) en Bella (de hond).” Helen: “Het is altijd fijn wanneer je met een redacteur of uitgever iets meer hebt dan alleen het heen en weer geschuif met teksten en tekeningen. Met Anke was dat zo, we konden gezellig kletsen, maar ook sparren over het werk. Dat maakt dat je nog meer je best doet en dat het tekenen haast vanzelf gaat. Anke gaf me ook in voor mij wat minder zonnige tijden de leukste opdrachten waar ik me in vast kon bijten, dat heb ik enorm gewaardeerd.” 

Een paar jaar geleden kregen Helen en Anke het plan om samen een boek te maken. En omdat Helen zo’n dierenliefhebber is, bedacht Anke een verhaal over een kind dat graag een dier wil. “Niet alleen houdt Helen van dieren,” zegt Anke. “Ze kan dieren ook geweldig tekenen. Het werd een boek voor kinderen die leren lezen. En ik ben op zoek gegaan naar bijzondere dieren die makkelijk te lezen zijn, zoals een fuut, rog, jak en aal. Niet de meest logische dieren om als huisdier te houden, maar ze maken de tekst en de illustraties rijker. Bovendien zijn ze leuk om over te fantaseren. En dat is precies wat de hoofdpersoon in het verhaal graag doet.” 

“Laatst nam ik ons nieuwe boek mee naar een bezoek aan de bibliotheek,” vertelt Helen. “Via de Schrijverscentrale geef ik daar lezingen en workshops. De kinderen moesten lachen om de bijzondere dieren, maar zagen ook meteen dat mijn lijnvoering losser, wat schetsmatiger is geworden. Dat vond ik leuk. Een paar jaar geleden maakte ik op verzoek van Anke een moppenboek over familie en Van Aap tot Zwijn, een letterboek. Daar zijn de inktlijnen veel strakker. Dat bedoelde ik daarnet met het sparren en dan weer een stukje verder gaan. Samen met onze fantastische uitgever Marita Vermeulen hebben we iets neergezet wat we nog niet eerder maakten.”  

Inmiddels is het dierenboek met de titel Mik en ik verschenen bij uitgeverij De Eenhoorn. Helen en Anke zijn nu bezig met een volgend boek. “Een prentenboek dit keer,” vertelt Helen. “Over oma’s. En omdat onze oma’s graag borduurden, proberen we dat ook een plek te geven in ons nieuwe boek.” Anke vult aan: “We halen graag herinneringen op aan onze oma’s. Lieve en kleurrijke vrouwen die ons veel geleerd hebben. Het idee voor dit verhaal ontstond lang geleden, toen mijn oudste dochter werd geboren. Zij had acht oma’s, uit verschillende generaties en door veranderde gezinssamenstellingen. Dat bood stof voor een verhaal als ode aan alle oma’s.” 

Tekening uit het boek Mik en ik

 

 

Doe mee en win! 

Benieuwd geworden naar Mik en ik van Helen en Anke? Doe dan mee met de winactie en maak kans op een gesigneerd exemplaar van Mik en ik! Uitgeverij De Eenhoorn stelt hiervoor drie exemplaren van het AVI-groeiboek beschikbaar. Stuur een mail naar info@cubiss.nl en wie weet val je in de prijzen. Meedoen kan tot 28 februari 2023. 

Winnaars ontvangen persoonlijk bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Naar overzicht Actueel en Blogs >>