Datum

Nieuw in Brabant, en dan?

Hoe is het om als niet-Nederlander naar Brabant te verhuizen? Waar loop je in het dagelijks leven tegenaan?

Het projectteam Versterken taalvaardigheid zet zich in opdracht van de provincie Brabant in om taalvaardigheid in Brabant te bevorderen. Het project kreeg daarbij drie extra aandachtsgebieden van de provincie, waaronder 'Nieuwe Brabanders'. Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, maar hier op latere leeftijd gekomen. Ze zijn hier om verschillende redenen. Het gaat om expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten, statushouders. Vragen die hierbij centraal staan zijn: Hoe maak je deel uit van de samenleving als je er geboren bent? Waar loop je tegen aan? En wat heb je nodig van anderen om deel te kunnen nemen?

Lees de bijzondere verhalen van Nieuwe Brabanders. Bekijk ook de pagina met alle initiatieven, interviews en publicaties rondom Nieuwe Brabanders.

Teksten: Tefke van Dijk
Fotografie: Vincent Moll

Taal leer je niet alleen uit een boekje. Taal leer je eigenlijk het beste als je eigenlijk, tegelijkertijd, iets anders doet. We hebben een aantal Brabantse initiatieven in het zonnetje gezet; initiatieven waarbij taal geleerd wordt door én tijdens vrijetijdsbesteding. De nadruk ligt op de activiteit en tegelijkertijd wordt er een hoop met de taal geoefend. Dit kun je camouflage-activiteiten noemen, maar ook gewoon het uitoefenen van hobby’s. Klik hier en laat je inspireren!

Deze reeks kennismakingen is gestart met taalambassadeurs. Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen. Zij werken met laaggeletterden of waren zelf laaggeletterd en weten als geen ander hoe belangrijk taal is om mee te komen in de samenleving. De verhalen van de taalambassadeurs zijn gebundeld in een boekje. Bekijk de filmpjes van taalambassadeurs en luister naar hun verhalen op de website van Letterliefde in Parkstad, voor alle mensen uit Parkstad die beter willen kunnen lezen en schrijven.

 
Naar overzicht Actueel en Blogs >>