Datum

Met een Limburgs Kwartiertje het verschil maken

Op vrijdagochtend om kwart over negen was het een kwartier heel stil in groep 8 op 't Kirkeveldsje in Schimmert. De leerlingen gingen samen met ambassadeur Tirsa With zelfstandig lezen uit een favoriet boek. In totaal hebben 38 scholen in Limburg op 15 september 15 minuten gelezen tijdens de Leesestafette. Deze ludieke actie is onderdeel van het Limburgs Kwartiertje, een campagne van het Limburgs Leesoffensief.

Een van de leerlingen die lezen in ieder geval heel leuk vindt, is de voorleeskampioen van de school Guy (groep 8). “Ik vind het leuk als we gezamenlijk met de klas gaan lezen. Het is een fijn rustmomentje en ik kan verder gaan met mijn boek.”

Het provinciebrede Limburgs Leesoffensief vraagt aandacht voor het belang van dagelijks vrij lezen op school en dat lezen een gewoonte zou moeten zijn voor de leerlingen. "Er moet tijd vrij gemaakt worden voor lezen in de klas en niet alleen lezen als er tijd over is”, stelt Mariska, leesconsulent van de Bibliotheek Nuth en verbonden aan 't Kirkeveldsje. “Docenten moeten zelf ook het goede voorbeeld geven en gaan lezen. En het is voor leerlingen belangrijk dat ze boeken zien. Dus richt een tafeltje in op school en etaleer je boeken. Maar kleed het tafeltje ook aan met bijpassende voorwerpen en een kleedje. Zo wordt ook de aandacht getrokken van een leerling die nog niet zo veel met lezen heeft.”

Leraar Timo van groep 4 heeft ook meegedaan met de Leesestafette, maar geeft er graag een vervolg aan na deze ochtend. “Als je gezamenlijk lezen goed en consequent inplant, dan gaan leerlingen het ook leuk vinden. En iets wat je leuk vindt, doe je vaker. En dat is in het geval van lezen alleen maar goed.”

Voorlezen en lezen is belangrijk en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Zo weet ook Britt, kleuterjuf. “Spelenderwijs leren de kinderen dat lezen leuk is. Daarom hebben wij met ieder thema een boek centraal staan. De juffen lezen daaruit voor en de kleuters kunnen het verhaal naspelen aan de verteltafel. Zo leren ze meer over het verhaal, de verhaallijn en de personages.”

De leerlingen op 't Kirkeveldsje vonden het in ieder geval heel gezellig om zo met de hele klas een kwartier te gaan lezen. “Het kwartier was echt zo voorbij.”

Naar overzicht Actueel en Blogs >>