Maak de impact van je Taalhuis zichtbaar met Talas van Cubiss
Aan Taalhuizen wordt steeds vaker gevraagd hun impact aan te tonen. Best een lastige opgave. Om de impact van je activiteiten aan te tonen moet je namelijk tellen én vertellen.
De cijfermatige onderbouwing, zoals het aantal deelnemers en de hoeveelheid gegeven workshops, zijn redelijk eenvoudig op een rij te zetten. De verhalende gegevens zijn veel lastiger in kaart te brengen. Terwijl deze verhalen juist nodig zijn, omdat deze de context achter de cijfers laten zien. Hiermee wordt de meerwaarde van het Taalhuis tot leven gebracht. De uitdaging in het aantonen van impact van Taalhuizen ligt dus in het bovenhalen van de verhalen van de laaggeletterden. Talas van Cubiss helpt je hierbij!
Talas brengt de wereld van de taalleerder in beeld
Met Talas wordt de wereld van een laaggeletterde visueel in kaart gebracht. Het ‘spel’ is gebaseerd op een gesprek over iemands leven. Talas is laagdrempelig in gebruik en vooral ook leuk om samen te spelen. Het is een toegankelijke manier om verhalen te vangen, en om de ontwikkeling van het individu aan te tonen.
Dit zeggen Taalhuis-coördinatoren over Talas:
Dit is naar mijn idee een soort rapport van je leven
Het is gewoon echt een spel. Dan is het meteen ook wat laagdrempeliger om te doen.
Hoe werkt Talas?
Talas is een ‘spel’ dat gespeeld wordt tussen een taalvrijwilliger en een taalleerder. Het doel is om de belevingswereld van de taalleerder in kaart te brengen en samen te kijken waar de taalleerder staat en waar hij naartoe wil. De taalvrijwilliger voert het gesprek aan de hand van enkele levensthema’s en maakt daarbij gebruik van sprekende iconen. Hierdoor wordt het een levendig gesprek. Het verhaal wordt vastgelegd in een foto en een formulier ‘informatie deelnemer’. Het spel duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.
Om een goed beeld te krijgen van iemands leerdoelen speel je het spel aan het begin van een taaltraject. Om later de impact van het leertraject te kunnen vaststellen speel je Talas aan het einde van het taaltraject opnieuw. Zo komt de verandering of groei in iemands leven goed in beeld.
Waar is Talas inzetbaar?
In Taalhuizen, scholen voor volwasseneneducatie en andere maatschappelijke organisaties die met minder-talige groepen of personen te maken hebben (geschikt voor NT1 en NT2).
Meer weten over Talas? Neem contact op met Kirsten Sinke.
Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (oktober 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:
- Luisterfiets
- Hoger Bereik: vinden en bereiken van de doelgroep NT1
- Frisse Denkkracht, hoe staat het ermee?
- De Gezinsaanpak; wat werkt (niet)?
- Maak de impact van je Taalhuis zichtbaar met Talas van Cubiss
- Hoe staat het met de taalvaardigheden van de Brabantse beroepsbevolking?
- MediaPakt: samen bouwen aan een waardevolle community
- Kijk, lees en speel
- Waarom zou je als bibliotheek aan de slag gaan met impact?
- Publieksgericht werken in de maatschappelijke bibliotheek
- Skip de zomerleesdip!
- Een zak vol ongeopende brieven