Datum

Kwartetspel Schijf van vijf basisvaardigheden

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben ze ook beperkte digitale vaardigheden. Dit levert problemen op met het invullen van formulieren, het innemen van medicijnen of bij het zoeken naar werk. Bibliotheken zetten zich in om deze mensen te helpen, bijvoorbeeld door activiteiten te organiseren of cursussen aan te bieden.

Deze ondersteuning vindt plaats vanuit het programma Bibliotheek en basisvaardigheden. Basisvaardigheden zijn de vaardigheden die mensen nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving. Dat is een breed begrip en levert ook weleens vragen op over wat er nou eigenlijk onder valt. Om hier een beeld van te geven én om het gesprek aan te moedigen, ontwikkelden Biblionet Drenthe en Cubiss Limburg het kwartetspel Schijf van vijf basisvaardigheden.

Het spel is gebaseerd op de Schijf van vijf basisvaardigheden van Cubiss. Dit zijn: lezen, schrijven en rekenen, digitale vaardigheden, financiële vaardigheden, gezondheidsvaardigheden en sociale en juridische vaardigheden. Elk van deze thema’s heeft een kwartet met (educatieve) programma’s, projecten en samenwerkingspartners. Daarnaast is er een kwartet toegevoegd met de vier persona’s van de KLASSE! Methode, uitgevoerd door CINOP. Dit biedt inzicht in de doelgroep van het programma basisvaardigheden.

Het kwartetspel Schijf van vijf basisvaardigheden speel je als elk ander kwartetspel. Verdeel de kaarten onder de spelers en verzamel door slim te vragen zoveel mogelijk setjes van vier kaarten. Belangrijker dan winnen, is het gesprek dat het spel op gang brengt. Welke basisvaardigheden staan centraal in jouw werk? Hoe geef je hier invulling aan? Op welke doelgroepen ligt de focus? Waar liggen misschien nog kansen voor samenwerking? Je leert, doet ideeën op en bespreekt je strategie. Niet alleen met collega’s, maar ook met partners van buiten de bibliotheek.

Nieuwsgierig geworden? Cubiss Limburg stelt in hun werkgebied 2 exemplaren per bibliotheek kosteloos beschikbaar. Heb je interesse in meer exemplaren? Dan kosten deze € 15 per exemplaar. Aanvragen kan via onderstaand formulier.

Geïnteresseerden buiten het werkgebied van Cubiss Limburg en Biblionet Drenthe kunnen het kwartetspel Schijf van vijf basisvaardigheden voor € 15 ook aanvragen via onderstaand formulier. 

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Loes Steens (Cubiss Limburg) of Froukje Stuursma (Biblionet Drenthe). 

 

Aanvraagformulier

Hoeveel kwartetspellen zou je willen hebben?
Vul hier de adresgegevens in waar het kwartetspel naartoe gestuurd kan worden.
Vul hier de factuurgegevens in. Denk aan naam organisatie, adres, eventueel referentienummer, etc.
Mijn persoonsgegevens mogen behandeld worden conform de Privacyverklaring
Naar overzicht Actueel en Blogs >>