Datum

Juni is de maand van de Artificiële Intelligentie, doe je ook mee? 

Waarom een maand van de Artificiële Intelligentie (AI)? 
Als je oplet hoor je er de laatste tijd steeds meer over in het nieuws, het gaat over chatbots, nepfoto's, algoritmen, zorgrobots, chatGPT.... AI is een verzamelbegrip voor allerhande nieuwe technologieën die steeds meer gaan nabootsen wat wij als mens kunnen. Dit is heel kort door de bocht en er zit veel meer achter.  Daarom dat je in de maand van de AI iedere dag iets leert, leest of doet met AI, zodat je aan het eind van de maand een uitgebreide kennismaking hebt gehad met dit 'nieuwe' fenomeen. 

Kennis over AI is belangrijk omdat Digitaal Burgerschap en omgaan met nieuwe technologie een steeds groter onderwerp is in de samenleving en veel mensen zich afvragen hoe ze bij kunnen blijven ondanks de snelle ontwikkelingen. Bibliotheken spelen een steeds grotere rol in het duiden van deze ontwikkelingen en het bieden van hulp en ondersteuning zodat iedereen kan blijven meedoen. 

Op deze Padlet vind je wekelijks nieuw aanbod.

Wat kun je verwachten? 
Iedere week in juni is er een dagelijks aanbod van achtergronden, toepassingen, dilemma's en toekomstbeelden rond AI. De gehele maand is bedoeld als kennismaking met het onderwerp. Het aanbod wordt per week bekend gemaakt. En het aanbod verschilt per week en per dag. We maken gebruik van een Padlet en Instagram. Volg onze berichten hierover! 

De items die we op werkdagen aanbieden nemen gemiddeld zo'n 10-15 minuten in beslag. In deze maand vinden ook een aantal webinars plaats met interessante sprekers, daarvoor kan je je inschrijven. In het weekend is er aanbod dat een iets langere tijdsinvestering vraagt, zoals het volgen van de Nationale AI-cursus, een film-of een boekentip. 

Voor wie?  
Heel nuttig en interessant voor bibliotheekmedewerkers die aan de slag gaan met het programmeren van dit onderwerp in de bibliotheek. Maar zeker ook voor collega's die nieuwsgierig zijn naar het thema AI en Digitaal Burgerschap in het algemeen. Stuur deze mail dan vooral ook door aan al je collega's om samen in de wereld van AI te duiken. 

Waarom dit initiatief?
Als je dit de hele maand volhoudt, dan ben je helemaal op de hoogte van hoe AI ons dagelijks leven en werk nu al beïnvloedt én heb je kennisgemaakt met leuke toepassingen, nieuwsbrieven, ethische kwesties en Europese regelgeving (AI Act).  

Cubiss organiseert onderstaande gratis online sessies tijdens de maand van de AI.
De Tegenlicht Meet-up van de LocHal en het programma van Universiteit Jheronimus Academy of Data Science is niet in samenwerking met Cubiss georganiseerd, maar zeker wel de moeite waard om aan deel te nemen.

Datum & tijd Activiteit Locatie
Woensdag 7 juni van 10.30-12.00 uur.

Online workshop - AI in de bieb door Elske Heeren

Online
Vrijdag 9 juni van 9.00-10.00 uur.

Spreekuur Programma Digitaal Burgerschap

Online
Woensdag 14 juni van 9.30 - 10.30 uur.

Webinar door Erdinç Saçan, docent en onderzoeker bij Fontys Hogeschool ICT en Practor bij ROC Tilburg.

Online
Dinsdag 20 juni van 19.30-21.30 uur

Tegenlicht Meet-up: De prijs van AI.

KennisMakerij - Bibliotheek LocHal
Donderdag 22 juni van 14.00-15.15 uur.

Webinar, kan een robot je vriendje zijn?

Online
Zaterdag 24 juni van 9.30-18.30 uur.

The Next Gen sessies

Universiteit Jheronimus Academy of Data Science

Bronnen: 
We gebruiken materiaal uit het aanbod van o.a. NOS, Consumentengids, NL AIC, FERS, RTL, Fontys, Setup, KB. 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met: 
Dionne Klein (Limburg) 
Mirjan Albers (Brabant) 

Naar overzicht Actueel en Blogs >>