Datum

Experimenten op de werkvloer

Als we iets nieuws of anders doen noemen we dit al snel een innovatie. Ook als het idee eigenlijk helemaal niet zo nieuw is. Echt innovatief zijn is lastig. Maar gelukkig zijn er verschillende methodieken die je kunnen helpen. Cubiss is op dit moment bezig met een aantal innovatietrajecten. Hierbij combineren we twee technieken: DesignThinking en Ynnovate. Juist die combinatie blijkt verrassend goed te werken.  

Het combineren van de technieken was een idee van adviseur Marieke Hezemans.  Ze is gecertificeerd Ynnovator en volgde de workshop Design Thinking voor bibliotheken bij de KB. “Design Thinking is een erg waardevol proces om door te lopen voor innovatie. Ynnovate verrijkt dit. Bij Ynnovate is er namelijk meer aandacht voor de probleemdefinitie. Ook biedt het mooie tools om deelnemers uit hun bestaande denkpatronen te krijgen”.  

Frisse denkkracht 

Cubiss organiseert dit jaar een aantal innovatieve sessies bij bibliotheken in Brabant en Limburg. Bibliotheken hebben zelf een vraagstuk aangeleverd waar vervolgens een team met frisse denkkracht mee aan de slag gaat. In dit team zitten ook mensen van buiten de bibliotheek zoals jongerenwerkers, docenten, ondernemers etc. 

De vraag achter de vraag 

Om succesvol te zijn in een innovatieproces begin je altijd met het probleem en de probleemdefinitie. “Voordat je in de oplossing schiet is het belangrijk om de juiste vraag naar boven te krijgen”, legt Marieke uit. “De medewerker op de werkvloer staat vaak het dichtst bij het vuur en kan heel goed problemen signaleren. Door met hen te praten komt het werkelijke probleem naar voren.  Zo voorkom je dat innovaties van bovenaf worden bedacht en geïmplementeerd, zonder dat ze werkelijk bijdragen aan een oplossing." 

Sessies

Tijdens de sessies bij bibliotheken hebben we het hele Design Thinking proces ingedikt tot 3 uur. “Medewerkers maken zo op een laagdrempelige en leuke manier kennis met Design Thinking én ervaren zelf dat dit leidt tot creatieve oplossingen’, vertelt Marieke. “We doorlopen alle fases van Inspiratie, Ideevorming en Iteratie. We starten met de probleemdefinitie en we halen inspiratie op bij de beoogde doelgroep bijvoorbeeld door het houden van interviews.  Om tot echt nieuwe ideeën te komen gebruiken we de creatieve technieken van Ynnovate.  Ynnovate daagt deelnemers uit om het anders te doen. Want als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg. 

Prototype


De groep kiest uit alle ideeën uit de sessie een twee- of drietal ideeën welke in een prototype worden uitgewerkt. De prototypes worden direct getest bij de gebruikers. Binnenkort doen we uitgebreid verslag van de ideeën die uit de sessies naar voren zijn gekomen. 

 

Dit artikel is ook opgenomen in de Cubissness (juni 2019). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

Naar overzicht Actueel en Blogs >>