Datum

Begrijpelijke brieven met behulp van AI, het kan!

Het ontvangen van onbegrijpelijke brieven kan een hoop frustratie geven, en zorgen voor miscommunicatie. Deze maand heeft een studente van de Jheronimus Academy of Data Science in samenwerking met PNA-group een onderzoek afgerond om dit probleem op te lossen. Het onderzoek richtte zich op het verbeteren van de begrijpelijkheid van brieven die door overheidsorganisaties worden geschreven. Diverse machine learning-modellen om brieven te vereenvoudigen werden getest, zodat de teksten gemakkelijker te begrijpen zijn voor iedereen. De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk!

Het ChatGPT-model bleek uit te blinken in het verbeteren van de begrijpelijkheid van de brieven. Waarbij van de originele brieven slechts 66% werd begrepen onder de deelnemers, was dit met de vereenvoudigde brieven 97%. Dit betekent dat we nu een goed hulpmiddel hebben voor overheidsinstanties om hun communicatie begrijpelijker te maken. De studente en PNA-group zijn druk bezig om de implementatie ervan vorm te geven zodat het echt in de praktijk kan worden gebracht.

Deze nieuwe service kan een grote impact hebben op ons dagelijks leven. Het stelt ons in staat om effectiever met overheidsorganisaties te communiceren en weloverwogen beslissingen te nemen op basis van volledige informatie. Het vergroot de betrokkenheid met onze gemeenschap en draagt bij aan een efficiënter gebruik van middelen van de overheid. Dit afstudeerproject is een bijdrage aan het ELSA Lab Armoede en Schulden van de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Imke Arts

Naar overzicht Actueel en Blogs >>