Nieuwe Brabanders

Het projectteam Basisvaardigheden zet zich in opdracht van de provincie Brabant in om taalvaardigheid in Brabant te bevorderen. Een van de aandachtsgebieden zijn de 'Nieuwe Brabanders'.

Nieuwe Brabanders zijn niet in Nederland geboren, maar hier op latere leeftijd gekomen. Ze zijn hier om verschillende redenen. Het gaat om expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten, statushouders. Vragen die hierbij centraal staan zijn: Hoe maak je deel uit van de samenleving als je er niet geboren bent? Waar loop je tegen aan? En wat heb je nodig van anderen om deel te kunnen nemen?

Digitaal magazine
Nieuwe Brabanders en jouw bibliotheek 

Editie 1 - Interculturele communicatie

Iedereen in de bibliotheek heeft te maken met interculturele communicatie. Tijdens een Taalcafé bijeenkomst, in je programmering of bij je collectie; je komt niet om interculturele communicatie heen.

De verschillende culturen, talen, gewoonten, normen en waarden onderscheiden en verenigen ons. Het begrijpen en omarmen van die verschillende culturen is essentieel. Wat is interculturele communicatie en wat is het belang ervan? En welke rol hebben bibliotheken erin? Je leest het in deze publicatie.

Bekijk de publicatie 

Cover digitaal magazine Nieuwe Brabanders editie Vluchtelingen

Digitaal magazine
Nieuwe Brabanders en jouw bibliotheek 

Editie 2 - Vluchtelingen

Bibliotheken vormen een belangrijke schakel in het leven van vluchtelingen, omdat ze met hun netwerk toegang bieden tot taal en kennis, maar ook tot een gemeenschap die deze asielzoekers helpt integreren en herstellen.

 In deze publicatie delen we voorbeelden van Brabantse bibliotheken die ondersteuning bieden aan vluchtelingen. Lees meer over de inzet van innovatieve programma's, een documentaire, creatieve workshops, leesclubs en prentenboeken voor deze doelgroep en het effect ervan.

Bekijk de publicatie 

Filmpjes

Er zijn drie filmpjes opgenomen waarin tien Nieuwe Brabanders (statushouders en expats) de hoofdrol spelen. We vroegen ze het hemd van het lijf over wat ze doen om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen, welke cultuurverschillen ze ervaren en wat hun toekomstplannen zijn. Met de filmpjes hopen we bewustzijn te creëren over de grote diversiteit binnen de groep Nieuwe Brabanders en over de impact die het heeft om op latere leeftijd naar Nederland te immigreren.

De filmpjes leveren een eerlijk en soms humoristisch beeld op. Veel kijkplezier gewenst! 

De Nederlandse taal

Cultuurverschillen

Toekomstplannen

In gesprek met spouses / expats

"Over expats en hun spouses horen we niet zoveel in de media."
Aldus oud-collega Nieke Geschiere.

In vergelijking met bijvoorbeeld asielmigranten en arbeidsmigranten, blijft de aandacht voor de expats achter. Terwijl er toch best veel expats zijn in Nederland. 

"Ik ben benieuwd naar persoonlijke ervaringen en besluit te informeren bij twee (ex-)spouses uit mijn netwerk. Hun ervaringen lees je in de publicatie Oost west thuis best?.

Taalambassadeurs

Hoe is het om laaggeletterd te zijn? Waar loop je in het dagelijks leven tegen aan? Taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen, zij weten als geen ander hoe belangrijk taal is om mee te komen in de samenleving. Zij delen hun ervaringen in dit boekje. Hun verhalen maken pas écht duidelijk welke wereld er voor je open gaat als je goed kunt lezen en schrijven, zowel thuis als op de werkvloer.

Lees meer   

Portrettenreeks

We hebben enkele Nieuwe Brabanders geïnterviewd en hun verhalen gebundeld in een portrettenreeks. In dit boekje vol portretten staan ook ook een aantal taalinitiatieven. Taal leer je namelijk niet alleen uit een boekje. Taal leer je eigenlijk het beste als je eigenlijk, tegelijkertijd, iets anders doet. 

Lees de verhalen en laat je inspireren 

Werksessie NT2-Taalreis met netwerkpartners

Ben jij bibliotheek- of taalhuismedewerker en wil je eens op een andere manier in gesprek met je netwerkpartners? Dan bieden we vanuit Cubiss de werksessie “NT2-Taalreis” aan.

Lees hier meer over de NT2-Taalreis
 

Meer informatie

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Ingrid van Osch of Yvonne van Bijnen.