Maakonderwijs en Cubiss

Maakonderwijs is leren door te maken. Het stimuleert de creativiteit  van zowel kinderen als volwassenen. Ze leren machines en apparaten begrijpen en daardoor kritisch te denken. 21e eeuwse vaardigheden die hard nodig zijn in de toekomst. Maakonderwijs is een manier om kinderen digitaal geletterd te maken. Zo worden ze zelfredzame burgers die kritisch en actief mee kunnen doen in de samenleving. 

 

Deskundigheidsbevordering

Cubiss heeft zich vooral gericht op deskundigheidsbevordering van leraren, schoolleiders en bibliotheekprofessionals, zodat digitale geletterdheid een structurele plek in het onderwijs krijgt.  

Teacher Maker Camp

Tijdens Teacher Maker Camp gaan docenten en bibliotheekprofessionals aan de slag met maken.

37161964663_296d3b3a29_b.jpg

 

 

 

Inspiratie om te maken

Aan de slag met maakonderwijs. Laat je inspireren en krijg handvatten voor de praktijk.

grootmaakvisie.JPG

 

Online magazine

Lees hier de editie Maakonderwijs van het online magazine Mediawijs in het onderwijs.

maakonderwijs_0.JPG

 

Blog

Hoe kan jij de makers van de toekomst helpen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen?

Robot_1001_0_0.jpg

 

Een netwerk van makers

De ontwikkelingen op het gebied van Maakonderwijs gaan snel. Kennis delen en van elkaar leren is daarom heel belangrijk. 

Fablearn 2018

28 september 2018 stond Cubiss op Fablearn in Eindhoven, de grootste maakonderwijs conferentie van het land. Hier begeleidden wij een break-out sessie over het opzetten van een eigen fablab. 

 

Blog

De kennis en ervaring die we in de Makersbuzz hebben opgedaan gaan we doorgeven aan nieuwe doorgevers. Het verankeren van maken binnen het onderwijs is ons nieuwe doel. 

4kPTzKWf_400x400_0.jpeg

 

Masterclasses

Regelmatig organiseert Cubiss masterclasses op het vlak van Maakonderwijs voor bibliotheken en het onderwijs. De masterclasses zijn een verdieping op het thema Maakonderwijs en het opzetten of verder vormgeven van een lab.

190117 Foto masterclass maakonderwijs 3.JPG

Zelf aan de slag met maken

Het team van de Makersbuzz laat kinderen al sinds 2014 kennismaken met maakonderwijs. Daarnaast ontwikkelde Cubiss de MAAKfabriek. In deze lessenreeks doorlopen leerlingen verschillende fases van het maakproces: van vraag via ontwerp naar productie. 

MAAKplaats

MAAKplaats bestaat uit  verschillende taalactiviteiten rondom het thema ‘maken’.  Geschikt voor kinderen van 3 en 4 jaar. 

maakplaats vrij 1.jpg

 

 

 

StadsLab

Aan de hand van het werk van kunstenaar Leonardo Da Vinci ontwerpen  kinderen de stad van de toekomst. Geschikt voor groep 6. 

stadslab vrij 1.jpg

 

 

Cardboard Game

In het lespakket Cardboard Game ervaren leerlingen de principes van Design Thinking door het maken van een eigen game. Geschikt voor groep 7. 

cardboard game.jpg

Bouwbeesten

In dit lespakket maken kinderen hun eigen bouwbeest dat zich kan voortbewegen door de wind. Geschikt voor groep 8.

bouwbeesten vrij.jpg

Living Cardboard

Living Cardboard is een lespakket van 3 lessen voor leerlingen van leerjaar 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Ze maken bewegende Papertoys aangevuld door verhalen en beelden. 

Makers on Tour

In december 2018 is Cubiss gestart met Makers on Tour. Derdejaars vmbo–leerlingen gaan aan de slag met vraagstukken van Brabantse maakbedrijven.

Makers on Tour witte achtergrond.png

 

 

Informatie over maakonderwijs

Meer informatie over maakonderwijs of mediawijsheid? Neem contact op met Ingrid de Jong via i.dejong@cubiss.nl.