Header4.pngWelkom! Iedereen doet mee

 

In 2019 en begin 2020 heeft Cubiss Limburg samen met de Limburgse bibliotheken een grote beweging in gang gezet. Een beweging waar we vol op verder bouwen in 2021. Want zelfs waar de samenleving een pas op de plaats moest maken vanwege de corona crisis en de fysieke beweging van de bibliotheken tot stilstand kwam, zo groot bleek de creatieve bewegingskracht in de sector. Van de bieb beweegt tot iedereen doet mee en daar zorgen we ook voor, ook online. Op deze pagina nemen we je mee langs alle initiatieven die er spelen bij de Limburgse bibliotheken en de rol van Cubiss Limburg als POI.

Als POI, Provinciale Ondersteuning Instelling, zet Cubiss zich in om extra ondersteuning te bieden voor de 150.000 laaggeletterden en 300.000 digibeten in Limburg samen met onder meer de Limburgse bibliotheken en gemeenten, werkgevers, het onderwijs, de krediet-bank en zorgorganisaties. De inzet is op dit moment versnipperd. Deze inzet en positionering kun je teruglezen in de Bibliotheekwet, waar deze waardes en doelstellingen in verankerd zijn.

Wat houdt het precies in, wat doen wij concreet met en voor de bibliotheken? Wij werken met doelstellingen en pijlers die vastgelegd zijn in ons Werkplan. Deze kan je onder Leesvoer terugvinden. Onze belangrijkste werkdocumenten omtrent beleid en waarmee je direct zelf aan de slag kan, kun je daar vinden. Cubiss Limburg zet zich vooral in op het gebied van laaggeletterdheid, gezinsaanpak, jeugd & onderwijs, persoonlijke ontwikkeling, digitale vaardigheden en innovatie. Er lopen binnen de pijlers meerdere projecten, waarvan er één per maand thematisch in de spotlight wordt gezet. Onze online bijeenkomsten, de Stamtafels, zijn de plek voor kennis delen en opdoen. Deze vinden het hele jaar door plaats.

Cubiss Limburg zet zich in voor het bevorderen van de samenwerking en delen van kennis tussen bibliotheken: van elkaar leren, elkaar verder helpen en uitwisselen van opgedane ervaring. Jouw bijdrage is daarbij dus altijd gewenst en van belang. Je kunt leuke momenten en projecten delen in de nieuwsbrief, of meepraten op de Limburgse bibliotheken Discord.

Egid van Houtem, programmaleider Cubiss Limburg

Nieuwsbrief Cubiss Limburg

Samen met de bibliotheken in Limburg wordt wekelijks de Cubiss Limburg Nieuwsbrief verstuurd. Deze nieuwsbrief is gevuld met alles wat de bieb beweegt. Wat gebeurt er in jouw bieb, welke projecten komen eraan, wat wil je delen? Blijf op de hoogte van wat Cubiss Limburg te bieden heeft en laat je inspireren door waar andere bibliotheken mee bezig zijn.

Heb jij ook een leuk bericht voor in de nieuwsbrief? Laat het ons weten!

Overzicht eerder verschenen edities Nieuwsbrief Cubiss Limburg.

Leuke activiteit op de agenda? Meld die bij bibliothekenlimburg.nl Zodat de gezamenlijke agenda goed gevuld blijft.

Aanmelden

KLIK HIER

klein_Jonge_mensen_lezend_op_grote_stapel_boeken.jpg

Deze maand in de schijnwerper:

Sjeemte - de film

De korte film 'Sjeemte' is nu officieel in première gegaan voor de Limburgse bibliotheken. Na al succesvolle vertoningen in Canada en de officiële première op het Nederlands Filmfestival, is de film nu voor alle Limburgse bibliotheken beschikbaar.

Het verhaal

'Sjeemte'  (schaamte in het Limburgs) is het waargebeurde verhaal van verschillende personen die Ivette Sprooten in haar werk heeft leren kennen die worstelen met laaggeletterdheid. Een probleem wat overal aanwezig is, maar niet altijd zichtbaar. Toen haar oude buurjongen Floris Ramaekers over deze problematiek hoorde, wilde hij er alles van weten. Na een dag veel te hebben gepraat was het idee daar: een korte speelfilm over de onzichtbaarheid van laaggeletterdheid. Tijdens de coronaperiode ging Floris aan de slag met subsidies aanvragen en het schrijven van het script. Met het verhaal geschreven, was de zoektocht naar de hoofdrolspeler de volgende stap; want Candide gaat echt leven als het een Limburgse acteur is die ook dialect kan spreken. En voila, daar is Luka Kluskens! - die in Toronto op het filmfestival door haar spel, meteen in de prijzen viel. - Eind 2020 begint het filmen in Maastricht en Heerlen.

Schaamte

Het is beklemmend om te zien hoe schaamte rondom laaggeletterdheid eruit kan zien. Zeker richting mensen die er niets van weten, bij de persoon of het onderwerp. De film maakt dit pijnlijk duidelijk, zelfs voor mensen die wel al bekend zijn met het probleem. 'Sjeemte' is een beklemmende film, die de ruimte laat voor iedereen om te kunnen bedenken en bepalen "wat zou ik doen". De bewustwording van wat er speelt wisselt ook per persoon. Het is een leerzame en mooie ervaring, deze film te kijken, met collega's, kennissen of in zo'n breed mogelijke kring. Pas als het duidelijk is wat er onder bepaald gedrag schuil gaat - schaamte - kan er iets aan gedaan worden. En dat kunnen we samen.

Voorproefje

Wil je een voorproefje van de film? De teaser is vrij online te bekijken. Wil je meer weten over de film of wat je als Limburgse bibliotheek kan doen om deze in te zetten? Stuur een bericht naar: limburg@cubiss.nl / Sjeemte

Première voor de Limburgse bibliotheken in SCHUNCK

SjeemteIntro.jpg SjeemteInterview.jpg SjeemteNapraat.jpg

SjeemteAfter.jpg

DE STAMTAFEL

Cubiss Limburg organiseert (online) bijeenkomsten: de Stamtafel. Aan de Stamtafel is iedereen welkom. Een plek waar we elkaar treffen en kennis en ideeën uitwisselen. Een plek waar je de verhalen en ervaringen hoort van vakgenoten en waar je altijd met meer ervaringen en verhalen vandaan komt dan waarmee je kwam. Hieronder vind je de meest opvallende en succesvolle projecten die daarin besproken zijn en momenteel lopen in de bibliotheken in Limburg.

Ook een Stamtafel bijwonen? Bekijk de Stamtafel Kalender 2021 wanneer de Stamtafels plaatsvinden en meld je aan via de agenda.

In 2020 zijn er meer 10 Stamtafels geweest, waar meer dan 200 deelnemers aanschoven. Ter afsluiting was er de Stamtafel XXL; een groots hybride evenement. De beste filmpjes, interviews en bijdrages kan je hier terugkijken.

Alle interviews, presentaties, achtergrondinformatie die in de Stamtafels te zien waren, delen we via Padlets.

Participatie & Zelfredzaamheid

Iedereen doet mee. We gaan uit van de (collectieve) kennis en de kracht van burgers. Cubiss Limburg zet zich in voor het verbeteren van basisvaardigheden door onder andere het inzetten van camouflage campagnes en is continue bezig om een groter bereik te realiseren.

Projectleider: Ivette Sprooten

Jeugd & Onderwijs (0-23 jr)

Hoe bevorder je lezen -leesmotivatie en leesplezier- en digitale geletterdheid onder jongeren? Dat zijn puzzelstukjes waar Cubiss een sluitend geheel van maakt. Het begint bij (voor)lezen van de ouders die we in het consultatiebureau en de kinderopvang treffen. Door het motiveren en stimuleren van lezen en digiale vaardigheden bij ouders en op scholen willen we de cyclus van laaggeletterdheid doorbreken.

Projectleider: Pascalle Haenen

 

Toer de Bieb

 

 

BieBie's Bus (of bakfiets)

 

 

Persoonlijke Ontwikkeling

Maak van jouw bibliotheek het middelpunt van de lokale samenleving. Zorg voor een veilige en inspirerende plek waar iedereen welkom is en ervaringen en kennis kan delen en inspiratie op kan doen. Ontdek wat je rol kan zijn als Community Librarian en hoe je jezelf kan blijven ontwikkelen als bibliotheekmedewerker.

Contactpersoon: David Bul

Digitale Diensten

Hoe bied je als bibliotheek de beste digitale diensten. Dat doe je aan de hand van een heldere uitleg met handige tools. Ook bij veilig (thuis)werken en alles op het gebied van AVG, biedt Cubiss een helpende hand.

Contactpersoon: Dionne Klein

​Digitale diensten


​Digitale veiligheid

Community Librarian Impact

 

 

 

 

De Sociaal Educatieve Kaart

 

 

 

Strategie & Innovatie

De beste manier om te innoveren is om te doen. Cubiss ondersteunt de Limburgse bibliotheken
bij het implementeren en meteen in werking zetten van handige procedures, tools en het
eigen maken van skills om zelf aan de slag te blijven en stappen te maken. Dit alles met het oog
op het laten zien en vergroten van de maatschappelijke meerwaarde van de bibliotheek.

Contactpersoon: Egid van Houtem

Efficiënte werkvloer (The Founder)

 

 

De Bibliotheek, middenin de samenleving

Naast de nieuwsbrief waar we onze projecten, Stamtafels en leuke tips en inspiratie van en met andere bibliotheken delen, is er ook een community voor de Limburgse bibliotheken waar we elkaar treffen en snel ideeën kunnen uitwisselen: Discord, een online chat platform, met aparte ruimtes waar je met elkaar snel en makkelijk kan praten - zonder dat je inbox overloopt.

Naast het Algemene Kanaal voor de Limburgse bibliotheken is er een Kanaal voor Jeugd & Onderwijs en Programmering
Stap binnen en stel je vraag! Deel je ervaring en kennis en maak gebruik van die van je collega's.

Leuke activiteit op de agenda? Meld die bij bibliothekenlimburg.nl Zodat de gezamenlijke agenda goed gevuld blijft.
Puzzel.png

En meld je aan voor de Nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.