Leven Lang Ontwikkelen
Al meer dan honderd jaar is een leven lang ontwikkelen een van de leidende beginselen van het bibliotheekwerk. Het bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie is in 2015 in de Wsob expliciet als kerntaak genoemd van de bibliotheek.
Iedere bibliotheek in Nederland geeft op eigen, inspirerende, creatieve en ondernemende wijze en samen met partners uit het sociaal-educatieve werkveld invulling aan deze kerntaak. Daarom zetten we ons ook in de komende jaren als Brabantse Netwerkbibliotheek in op goed geïnformeerde, kritische Brabantse burgers en een inclusieve Brabantse samenleving.
Op deze pagina vind je alle relevante informatie en nieuwtjes over het programma Leven lang ontwikkelen.
Heb je vragen? Neem contact op met het team Leven Lang Ontwikkelen bestaande uit Cubiss adviseurs Lonneke Jans, Marit Leendertse, Caroline Koevoets, Yvonne van Bijnen, Imke Arts, Ingrid van Osch en Mirjan Albers.
Maak kennis met... Marit Leendertse
Het team Leven Lang Ontwikkelen bestaat uit zes enthousiaste collega's. Elke update maken we kennis met een andere collega. Dit keer stelt Marit Leendertse, adviseur bij Cubiss, zichzelf voor!
Ik ben Marit Leendertse. En het liefst ben ik met van alles en nog wat bezig, door elkaar heen, hier en daar wat nieuws, weer even terug naar iets ouds, of juist dat 'van alles en nog wat' met elkaar verbinden. Mijn passie ligt vooral in het creëren en toepassen van design thinking (oftewel: net zo lang dingen aanpassen tot het werkt). En als het dan ook nog even kan: iets waarbij je de wereld net weer wat kan verbeteren en gelijker kan maken.
Binnen Leven Lang Ontwikkelen ben ik dan ook bezig met de thema's van de Sustainable Development Goals (SDG's) en kansen(on)gelijkheid. Binnen deze thema's heb ik de tool Jouw Leven Als ontwikkeld. Deze tool is bedoeld om jongvolwassenen bewust te maken van de kansenongelijkheid in Nederland, de impact hiervan, en hoe ze iets kunnen betekenen voor de medemens. Benieuwd hoe je dit kan inzetten? Of even sparren over (andere) SDG's? Leuk! Mail, bel, of WhatsApp me.
Jouw Leven Als
Als je in een ander gezin was opgevoed of met een ander geslacht was geboren, had je dan andere kansen? Ja! In Jouw Leven Als kan je de verschillen in kansen en kansenongelijkheid direct zien door op verschillende knoppen te drukken in de Jouw Leven Als-machine. Deze online tool is ontwikkeld om het bewustzijn rondom kansenongelijkheid te vergroten bij jongvolwassenen (15 t/m 23 jaar) en hierover met elkaar in gesprek gegaan. Jouw Leven Als bestaat uit de online machine, ervaringsverhalen, mediatips, handleiding, basisles, lesopzet en –suggesties. Je kunt direct aan de slag in en via je eigen bibliotheek, op scholen en bij welzijns- en jongerenorganisaties.
De ondernemende houding van de Bibliotheek
De wereld verandert snel en de rol van de Bibliotheek verandert mee. Ondernemende bibliotheekmedewerkers zijn daarom onmisbaar om als organisatie flexibel en wendbaar te blijven. Hoe zorg je ervoor dat je dienstverlening relevant blijft? Of dat je snel kunt inspelen op trends? In dit artikel verkennen we het belang van een ondernemende houding in bibliotheken en hoe je dit in de praktijk toepast.
Burgerberaden: de mogelijke rol van de Bibliotheek
Afgelopen juni kreeg het eerste burgerberaad over klimaat groen licht vanuit de Tweede Kamer. In dit opiniestuk delen Katia van Bommel, adviseur bij Cubiss en Ruby van Dijck, voormalig adviseur bij Cubiss, hun visie op burgerberaden. Ligt er een rol voor de Bibliotheek? En wat kan die rol zijn?
Lees meer over burgerberaden
Meer lezen?
Aan de slag met de SDG's in jouw bibliotheek
Sustainable development goals zijn de doelen waarvan we met heel de wereld afspreken om die te halen om de wereld een beter bewoonbare plaats te maken. In de afgelopen jaren hebben bibliotheken in Nederland en daarbuiten bewezen dat juist onze sector een onmisbare rol heeft in de aanpak van de SDG’s. Maar hoe ga jij aan de slag in jouw bibliotheek? In het tweeluik webinars ‘Aan de slag met SDG’s in jouw bibliotheek’ nemen we je mee met dit vraagstuk en geven we je handvaten om zelf aan de slag te gaan met SDG’s in jouw bibliotheek!
Generatieleren
Een programmering die verschillende generaties aanspreekt; het is een uitdaging voor veel bibliotheken. Vaak zie je dezelfde gezichten terug bij activiteiten. Niet zelden hebben zij al wat grijze haren. Meerdere bibliotheken vroegen zich daarom hardop af: Wat kunnen we doen om ook die andere generaties in onze gemeenschap aan de bibliotheek te verbinden? Cubiss vroeg Marieke Grondstra van GeneratieSTORM om raad. Marieke is generatieleren-expert en nam ons mee in de wereld van ‘generatieleren’: verschillende generaties die met elkaar leren en samenwerken.
De opgedane inzichten zijn verwerkt in de videoreeks en toolbox ‘Generatieleren om relevant te programmeren’.
Terugblik: juni maand van de Artificiële Intelligentie
Afgelopen maand stond in het teken van Artificiële Intelligentie (AI) en dan vooral een kennismaking met AI. We hebben in de padlet Juni, AI-maand gedurende de hele maand dagelijks verschillende berichten gedeeld over AI. Tijdens de AI-maand zijn er vier webinars georganiseerd. Mocht je het hebben gemist, veel achtergrondinformatie staat in de padlet.
Masterclass - op wie richten we ons als bibliotheek?
Vanuit het Cubiss project Leven Lang Ontwikkelen boden we een Masterclass aan.
De doelgroep waarop bibliotheken zich richten bij Leven Lang Ontwikkelen is breed: alle volwassenen (18+) die zich willen ontwikkelen. Maar die doelgroep bereik je alleen met een aanbod dat aansluit bij hun wensen. Tijdens de online masterclass in juli 2021 kropen zo’n veertig deelnemers onder begeleiding van diverse sprekers in de huid van hun doelgroep. Aan de hand van enkele korte presentaties gingen ze vervolgens aan de slag om afsluitend met elkaar het gesprek aan te gaan.
Het verslag van deze interessante masterclass vind je hier.
Training leiden van een debat
Wil jij ook de training Leiden van een Debat volgen? Geef je interesse dan aan door een mailtje te sturen aan Mirjan Albers: m.albers@cubiss.nl. Er kunnen maximaal 10 deelnemers meedoen.
De training gaat in op de volgende punten:
- De beste voorbereiding op het leiden van een debat
- De taken van een debatleider
- Hoe leid je een goed debat?
- Verschillende gesprekstechnieken
Klik hier voor de Get Started Guide met het thema debat.
Kennisplein
Op deze pagina vind je inspirerende nieuwsbrieven en sites over de thema's Basisvaardigheden, Leven Lang Ontwikkelen, Lezen & Digitale Geletterdheid.
>> Bekijk het kennisplein hier.
Get Started Guides
Een Community bouwen, hoe doe je dat? Waar begin je? Inspelen op actuele thema’s die leven in de samenleving is een goed begin. Daaromheen kun jij een Community bouwen. Ga concreet aan de slag met deze Get Started Guides over: Positieve gezondheid, Privacy, Podcast en Debat.
>> Bekijk de guides hier.
Artikel
Mark Deckers heeft een interessant artikel geschreven: Van een Bibliotheekwet naar een wet op Leven Lang Ontwikkelen?
>> Je vindt het artikel hier.
De Netwerkagenda
De Netwerkagenda 2021-2023 beschrijft ambities en doelstellingen voor de aankomende jaren.
>> Bekijk de doorklik naar Leven Lang Ontwikkelen.
Bnetwerk
'Onze ambitie is om een centrale plek te zijn waar iedereen, uit álle lagen van de samenleving, terecht kan om zich te ontplooien en te ontwikkelen.'
>> Bekijk de website van Bnetwerk.
Goede voorbeelden
Door heel Nederland zijn er inspirerende initiatieven opgezet voor leven lang ontwikkelen. Bekijk de goede voorbeelden die zich bij de SER hebben aangemeld.
>> Ga naar de website.
>> Of bekijk de actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen
Speelveld Leven Lang Ontwikkelen
Het speelveld aan betrokken partijen binnen LLO is in kaart gebracht en inzichtelijk gemaakt in een tool. Het doel van de tool is om werkgevers inzicht te geven in welke actoren zij betrokken zijn bij LLO, welke rol zij spelen, en op welke doelgroep zij zich in hun dienstverlening richten. Op basis van deze informatie kunnen werkgevers beter bepalen met wie zij in contact kunnen treden om een bijdrage te leveren aan LLO.
>>> Bekijk de tool hier
Speelveld Leven Lang Ontwikkelen
Het speelveld aan betrokken partijen binnen LLO is in kaart gebracht en inzichtelijk gemaakt in een tool. Het doel van de tool is om werkgevers inzicht te geven in welke actoren zij betrokken zijn bij LLO, welke rol zij spelen, en op welke doelgroep zij zich in hun dienstverlening richten. Op basis van deze informatie kunnen werkgevers beter bepalen met wie zij in contact kunnen treden om een bijdrage te leveren aan LLO.
>>> Bekijk de tool hier
VPRO Meetups
Om de week zendt de VPRO Tegenlicht uit. Een documentaire van een uur over een relevant en urgent maatschappelijk onderwerp. Iedere aflevering onderzoekt (nieuwe) ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap.
Vooral voor bibliotheken is een Tegenlicht Meet Up een mooi format om invulling te geven aan dialoog en maatschappelijk debat.
Ben jij programmamaker in de bibliotheek? Organiseer dan een VPRO Tegenlicht Meet Up! Bekijk het stappenplan.
Een heel aantal bibliotheken zijn al actief met Meet Ups bezig. Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Eemland en Bibliotheek Midden-Brabant gingen jou al voor.
Publicaties programmeren rondom duurzaamheid, onverwachtse ontmoetingen en democratie
Rijnbrink stimuleert activiteiten en programma's bij bibliotheken en culturele organisaties waarbij mensen kennis en inspiratie opdoen en aan hun competenties kunnen werken. Vanuit hun project Leven Lang Ontwikkelen zijn er ook drie verschillende publicaties gemaakt over programmeren rondom onverwachte ontmoetingen, democratie, en duurzaamheid.
>> Download via deze link de publicatie Programmeren rondom onverwachte ontmoetingen
>> Download via deze link de publicatie Programmeren rondom democratie
>> Download via deze link de publicatie Programmeren rondom duurzaamheid