11 juni 2020 Overige

Kinderpodcast Battle: mediawijs aan de slag met taal

Leuk idee voor je zomerprogrammering

Zelf een podcast maken draagt bij aan mediawijsheid en taalontwikkeling Wie maakt de beste podcast die past bij het thema van de Kinderboekenweek? Samen met Kinderpodcasts Nederland en Hogeschool de Kempel organiseert Cubiss de Kinderpodcast Battle. Een podcastwedstrijd voor kinderen van groep 5 tot en met de brugklas. Arend van Dam, schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk, neemt plaats in de jury.

De Kinderpodcast Battle daagt kinderen uit om aan de slag te gaan met een podcast over geschiedenis. Daarmee sluit de wedstrijd aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2020 ‘En toen?’ De jury (kinderboekenschrijver Arend van Dam, podcastmaker Lisa Roozen en Anne van Buul) beoordeelt de podcasts in drie categorieën: groep 5 tot groep 8. Ook het publiek mag online meestemmen.

Gewoon met je telefoon of tablet

Medeorganisator van de Kinderpodcast Battle Tjeerd van den Elsen is initiatiefnemer van Kinderpodcasts.nl en RadioRakkers, waarmee hij dit jaar de IPON Award won. “Het opnemen en terugluisteren van gesprekken is tegenwoordig heel eenvoudig”, benadrukt hij. “Een radiostudio of ingewikkelde apparatuur is niet nodig. Kinderen kunnen gewoon met hun telefoon, computer of tablet aan de slag.”

Taalvaardigheid en mediawijsheid

Podcasts voor kinderen winnen snel terrein. Het beluisteren van een podcast is waardevol, maar kinderen leren nóg meer als ze zelf een podcast maken. Ingrid de Jong projectleider Mediawijsheid bij Cubiss: “Het prikkelt de creativiteit, stimuleert mondelinge vaardigheden en vergroot de woordenschat.”

Handige toolkit

Wil jij de scholen in jouw werkgebied en de jeugdleden van jouw bibliotheek op de hoogte brengen van de Kinderpodcast Battle? Fantastisch! Deel het op de website, in je nieuwsbrief of op social media. Om jou te helpen maakten we een toolkit met kant en klare berichten. Ook geven we tips hoe je podcasten een plek kunt geven in jouw zomerprogrammering voor kinderen.  Zo stimuleer je kinderen om op een andere manier verhalen te vertellen, de geschiedenis in te duiken én bezig te zijn met taal!

Leesbeesten & Luistervinken

Voor de winnaars is er een rol weggelegd in Leesbeesten & Luistervinken, een kinderboekenpodcast voor groep 6, 7 en 8. Ook krijgen ze een workshop radio maken van RadioRakkers.

Kijk snel op de website van de Kinderpodcast Battle voor meer details.

Vraag hieronder de toolkit aan.

 
1 Begin 2 Voltooid

Downloads

Kinderpodcastbattle, doe jij mee?
Meer weten?
Neem contact op met: