Natasja de Groot
Wie ben je en wat is je functie bij de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB)?
Ik ben Natasja de Groot en ik werk als vestigingsmanager van de bibliotheken Meierijstad bij de NOBB.
Hoe komt diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid terug in jouw functie?
Er werken hier 31 collega’s in de bibliotheken Meijerijstad en veel collega’s hebben een andere cultuur of achtergrond. Daarnaast werken we ook veel samen met scholen en daar krijgen we veel aanvragen voor taalstages. Ik sta met mijn werk in de samenleving. Daarom komt dit thema overal terug, in mijn vrijwilligerswerk en de manier waarop ik mijn werk doe. Maar ook in het contact met samenwerkingspartners en stagiaires.
Waarom vind je diversiteit en inclusie belangrijk op de werkvloer?
Wij staan als bibliotheek midden in de samenleving. Wij zeggen laagdrempelig te zijn. Ik zeg altijd: “wij hebben geen drempel, dus kom maar gewoon allemaal.” Het is belangrijk dat we dat uitstralen. Dus ook op de werkvloer moet dat ook zichtbaar zijn.
Het is vooral belangrijk dat dit thema vanzelfsprekend wordt. Het feit dat je erover na moet denken of het moet aanstippen is eigenlijk al niet oké.
Op welke manier wordt er aandacht besteed aan DIG op jouw werkvloer?
We proberen altijd aandacht te hebben voor diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Wij zijn bijvoorbeeld bezig met filmopnames van een hele leuke serie over de bibliotheek, waar we laten zien wat we allemaal doen. Dus vorige week benoemde ik tegen een collega dat we ook moeten zorgen dat we daar diversiteit in krijgen. Want we hebben hier zoveel verschillende bezoekers en dat moeten we ook laten zien.
Ook ben ik bezig met het jaarprogramma en de deskundigheidsbevordering voor alle collega’s voor het komende jaar. Ik hoop een training uit te rollen op dit thema.
Wat hoop je te bereiken met de werkgroep?
Er is gigantisch veel informatie beschikbaar. Als je daar induikt, dan weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen. Wat is diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid? Wanneer ben je inclusief? Wanneer doe je het goed? Ik hoop met de werkgroep door de bomen het bos weer zichtbaar te maken. En als we het goed doen, dan hoeft de werkgroep niet lang te bestaan. Want dit thema moet uiteindelijk vanzelfsprekend worden in alle bibliotheken.
Welke uitdagingen zie je op de werkvloer?
De uitdaging ligt in het feit dat diversiteit en inclusie van de agenda af moet en onderdeel is van wie wij zijn. Soms zit er bij de medewerkers nog een stukje onwetendheid. We hebben hier vaak stagiaires of bezoekers met andere culturen of achtergronden. Wees maar nieuwsgierig, durf te vragen en toon interesse in elkaar. Dan leer je het meest en maak je echt een connectie.
Heb je een concrete (kleine) tip waarmee je direct een verschil kan maken?
Mijn tip is: ga aan de slag met stagiaires. Het biedt niet alleen een diverse dynamiek op de werkvloer, maar creëert ook een veilige plek voor jonge mensen. We hebben bijvoorbeeld een stagiaire met autisme en elke week stelt ze zichzelf wat verder open. Het persoonlijke contact en de ervaringen met stagiaires dragen bij aan het vergroten van begrip en bewustwording bij mijn collega’s.