Informatieavond gemeenteraadsverkiezingen

Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. Dat geldt ook voor de verkiezingen. Er zijn in Nederland circa 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Voor hen zijn de verkiezingen extra ingewikkeld. Cubiss vindt dat iedereen mee moet kunnen doen én bewust moet kunnen stemmen. Vind jij/vindt jouw bibliotheek dat ook? Organiseer dan een informatieavond in heldere taal!

Inhoud van de informatieavond

Tijdens de informatieavond in heldere taal leren aanwezigen meer over wat de gemeenteraad doet en hoe zij kunnen stemmen. De aanwezigen kunnen tijdens deze avond kennismaken met vertegenwoordigers van politieke partijen, denk aan (aankomende) raadsleden of lijsttrekkers, en horen wat zij belangrijk vinden voor de gemeente. stem je mee.jpg

Vervolgens vindt een debat plaats tussen de verschillende partijen. In eenvoudige taal uiteraard! Een taalpanel of taalambassadeurs kunnen met een bel aangeven als er tijdens het debat ingewikkelde taal wordt gebruikt. 

Om partijen te stimuleren om heldere taal te gebruiken, kunnen er ook prijzen worden uitgedeeld.

Profilering van jouw bibliotheek

De informatieavond is tevens een goede gelegenheid om de banden met de gemeente aan te trekken en je belangrijke rol te benadrukken.

Toolkit

We hebben een aantal zaken op een rijtje gezet om je te helpen bij het organiseren van een informatieavond. De conceptteksten dien je naar je eigen situatie toe te schrijven, zie gele vlakken:

Stem je mee!

Heb je destijds Stem je mee! besteld? Dit is ook goed in te zetten als voorbereiding op de informatieavond. 

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Yvonne van den Berg, projectleider Basisvaardigheden en een leven lang ontwikkelen voor Brabanders.