Wetenschap

Wetenschap gaat bij het impactverhaal over de bewezen theorieën achter aannames die we maken. Zo kun je een aanname bewijzen. Een bewezen aanname versterkt de logische stappen in het impactverhaal. Het vult de gaten in je verhaal en koppelt tellen en vertellen aan elkaar.

Achter wat je doet zit een logica. Deze logica zorgt ervoor dat een activiteit wordt ingezet om een bepaald (gewenst) effect te halen. Vervolgens sluit het effect aan bij de hoofdmissie. Bij het uitdenken van logische stappen worden vaak aannames gebruikt. Een aanname is het vermoedde dat punt A leidt naar punt B. Denk aan het idee dat een bepaalde activiteit bijdraagt aan een gewenst effect. Bij een aanname is er echter geen bewijs dat punt A daadwerkelijk naar punt B werkt. Een bewezen aanname versterkt de logische stappen in het impactverhaal. Het vult de gaten in je verhaal en koppelt tellen en vertellen aan elkaar. Uiteindelijk ondersteunt deze bewijslast het impactverhaal dat je verteld. 

icon logica.png

Aantoonbaar maken van aannames

Een aanname bewijzen, aantoonbaar maken, doe je door onderzoek. Een voorbeeld hiervan is wetenschappelijk onderzoek. Echter, kost wetenschappelijk onderzoek veel tijd. Ook zijn de middelen voor lokaal bereik vaak te klein om een wetenschappelijk onderzoek te starten. Gelukkig is er naar veel onderwerpen al wetenschappelijk onderzoek gedaan. Deze onderzoeken hebben als doel om op basis van valide onderzoek generieke uitspraken te doen. In een gelijksoortige onderzoekssituatie mag bestaand onderzoek gebruikt worden in andere situaties. 

Overzicht van wetenschappelijk onderzoek

Waar begin je met het verzamelen van wetenschappelijk onderzoek? Het internet heeft schatkamers vol aan informatie. Soms zelfs te veel. Daarom hebben wij een paar tips voor het zoeken van wetenschappelijke onderzoeken. Het initiatief van de landelijke bibliotheek, Bibliotheekinzicht, is een plek om wetenschappelijke onderzoeken te vinden. Hier staan allerlei relevante onderzoeken die door de KB geupdate worden. Zelf googlen naar onderzoeken is ook een optie. Hou in dat geval rekening met:

  • De herkomst van het onderzoek: wie heeft het onderzoek uitgevoerd en wat was de aanleiding?
  • De plaatsingsdatum van het onderzoek: wanneer is het onderzoek uitgevoerd? Is het onderzoek nog relevant?
  • icon gedane onderzoeken.pngTe besteden tijd: wanneer weet ik of ik genoeg onderzoeken heb gevonden? 

Voor de impacttrajecten binnen Cubiss hebben we op enkele onderwerpen zelf een overzicht gemaakt van de wetenschappelijke onderzoeken. Deze overzichtjes* zijn korte documenten die je kan downloaden om te gebruiken in je eigen impactverhaal. Vergeet hierbij niet de wetenschappelijke bewijslast aan te vullen met lokaalbewijs. Dit kun je doen door bijvoorbeeld anekdotische data te verzamelen (zie pagina 'vertellen'). 

  • Overzicht wetenschappelijk onderzoek - Taalhuizen

Onderzoeken naar impact

Onderzoeken naar impact binnen de bibliotheek, zowel landelijk als bij de diverse POI's:

Onderzoek Thema
Impact van de bibliotheek op jeugd en lezen Jeugd en lezen
De maatschappelijke waarde en effecten van bibliotheken Algemeen
De waarde van de vrijwilliger Vrijwilligers
Werkt de voorleesexpress Jeugd en lezen
   

 

*De overzichten worden het hele jaar door geupdate en/of aangevuld. 


<< Terug naar impact toolkit