Gezinsaanpak bij SCHUNCK

SCHUNCK heeft samen met Peuteropvang Heerlen en Cubiss een traject rondom gezinsaanpak (*) uitgevoerd. We stellen Linda Wings, coördinator taal- en leesbevordering bij SCHUNCK Bibliotheek, enkele vragen hierover. Lees hier het volledige interview.

Vertel, wat hebben jullie allemaal ondernomen en wat was de aanleiding?
Wij zijn in 2018 begonnen met de pilot VoorleesExpress vanuit de wens om meer voor de gezinnen in Heerlen te betekenen. Binnen de gemeente Heerlen zijn veel laagtaalvaardige ouders, zij hebben echt meer vaardigheden nodig rondom voorlezen en taalverwerving.

Samen met collega’s van SCHUNCK en Ivette Sprooten van Cubiss hebben we een plan gemaakt voor de gezinsaanpak. We hebben al goed contact met POVH (Peuteropvang Heerlen), bestaande uit 24 peuterspeelzalen. De start werd gemaakt in de Week van de Alfabetisering met een voorleesontbijt bij één van hun peuterspeelzalen. POVH was enthousiast. De locatie moest niet te groot zijn en gelegen in een wijk waar deze extra aandacht voor voorlezen en taalverwerving hard nodig is.Kuikennest107.JPG

En zo vond op 11 september bij Peuterspeelzaal Het Kuikennest het voorleesontbijt plaats. Ouders waren uitgenodigd, er was ontbijt voor de kinderen en taart voor de ouders. Dribbel kwam een verhaal voorlezen. [MJ1] Elk kind kreeg een BoekStartTrommel, een broodtrommel met twee voorleesboeken, bon voor bieblidmaatschap en een handpoppetje. Vanwege het succes, zijn er meer voorleesontbijtjes georganiseerd in peuterspeelzalen.BoekStartTrommel.jpg

 

Kun je aangeven wat het heeft opgeleverd?
Het mooie is, dat het niet bleef bij het ontbijt en het uitdelen van de BoekStartTrommel. De ouders hebben ook de cursus Snuffelen aan voorlezen gevolgd. Zo hebben we vier contactmomenten met de ouders gehad.

Er zijn in totaal 20 ouders enthousiast gemaakt over onze bibliotheek, de collectie en haar activiteiten. Ouders weten de bieb te vinden, sámen met hun kinderen. Prachtig resultaat.

Heb je tips voor je collega’s? Lees hier de uitleg van de tips.

  • Laat de medewerkers van de peuterspeelzalen de ouders uitnodigen.
  • Beperk het aantal bijeenkomsten
  • Zorg voor een interactieve bijeenkomst tijdens het voorleesmoment.
  • Begin in een vertrouwde locatie, de bibliotheek komt later wel.

Wat heeft dit opgeleverd? Komen mensen meer naar de bibliotheek?
Ja! We hebben de ouders teruggezien in de bibliotheek om boekjes te lenen. Dat is een mooie opbrengst. We zijn begonnen in locatie Glaspaleis maar we kiezen straks ook de andere bibliotheekvestigingen.

Meer lezen?
Klik hier voor het hele interview.

(*) SCHUNCK Bibliotheek: We zijn de gezinsaanpak aan het structuren zodat het een onderdeel wordt van ons programma. Hiervoor integreren we de werkzaamheden en kennis van de teams basisvaardigheden en taal- en leesbevordering zodanig dat iedereen de juiste informatie heeft om zowel ouders/verzorgers en kinderen goed op weg te helpen. Onze taalvrijwilligers en vrijwilligers van de VLE zijn hier ook essentieel bij. Vandaar dat we met hun ook een extra kennistraject gaan doorlopen.