Frisse Denkkracht sessies: Leren om anders te denken 

Acht bibliotheken uit Brabant en Limburg gingen in 2019 aan de slag met Frisse Denkkracht sessies. Zo kwamen ze tot onverwachte oplossingen voor vraagstukken uit hun dagelijkse praktijk. Vaak met behulp van mensen van buiten de bieb.  

Bibliotheek de Kempen ontwikkelde samen met Cubiss een ontdekkoffer voor jonge kinderen. Programmamaker Marly Sengers: “De sessie hielp ons anders te laten denken. Wat ik sterk vond was het ‘ranken’ van de ideeën. Wat is makkelijk uitvoerbaar, wat is moeilijk uitvoerbaar, wat kan je alleen doen als je jackpot wint.  

Efteling 

Sandra van Bruinisse - Specialist Jeugd, Jongeren en Educatie bij NOBB vond een van de interessante en leerzame opdrachten om de onderzoeksvraag toe te passen op een ander bedrijf. “Wat zou de Efteling met dit probleem doen? Dit leidde tot hele andere ideeën dan dat je vanuit jezelf blijft denken. Out of the Box denken stimuleert je creativiteit.” 

Doorpakken 

Collega Evi Savelkouls wilde van bibliotheek Uden the place to be voor jongeren maken. Na de sessie organiseerde ze een pizzaparty waar ze met jongeren in gesprek gingen. Ook was de bibliotheek aanwezig op Festyland waar ze een editie van Stoere Mannen, Sterke Verhalen organiseerden. “We hebben als bibliotheek direct doorgepakt.” Enthousiast was ze vooral over de blik van iemand buiten de bibliotheek. “Dat willen we doorzetten door een jongerenpanel op te richten.” 

Get started

Niet iedere bibliotheek is al met de prototypes aan de slag gegaan. Om bibliotheken te helpen om de plannen verder uit te werken, vorm te geven en op te schalen ontwikkelde Cubiss een Get Started Box. Deze box helpt om uitdagingen in beeld te krijgen en stappen te zetten om de plannen te realiseren.  

Overzicht Frisse Denkkracht sessie Bieblab 2019 – Limburg en Noord-Brabant 

Bibliotheek

Vraag Prototypes
NOBB  Hoe kunnen we er als NOBB voor zorgen dat iedereen bewust is van de verzameling van zijn/haar persoonlijke data? 

*Campagne waarbij mensen tijdens hun bibliotheekbezoek worden geconfronteerd met dit thema  

*Paneel met scherm waar je je telefoon aan koppelt en inzicht geeft in openbaar beschikbare gegevens 
*Speurtocht in de bibliotheek voor kinderen waarbij ze aanwijzingen (stukjes persoonlijke data) gaan zoeken om zo de persoon te vinden.  

Bibliotheek De Kempen   

Hoe kunnen we van ouders in het werkgebied van De Kempen leesopvoeders maken?   

*Programmering voor jonge kind 0-4 jaar  

*Ontdekkoffer ‘Klooien voor kleuters’ (vieze materialen, met je handen bezig zijn)  

*Muziek als taal - zelf instrument maken en uitvoeren  

Bibliotheek Maas & Peel   Hoe geven we alle kinderen van nieuwkomers in de gemeente Peel en Maas een goede start?   Met 53 deelnemers uit verschillende organisaties rond gezin en/of nieuwkomers is een start gemaakt met een (betere) samenwerking en meer inzicht rond dit thema.  
De Domijnen   Hoe kunnen we de bibliotheek voor studenten the place to be maken?  

*Tafel met bordspellen en devices rondom programmeren. Studenten kunnen dit lenen. 

*Daarnaast hebben 7 studententeams diverse ideeën uitgewerkt, waaronder de ’podclass’ (podcasts voor en door studenten) 

VAnNU   Hoe kunnen we alle ouders in Roosendaal mediaopvoeders maken?   * Digistart koffer/ box voor als je een kindje krijgt, zoals de ‘blije doos’, vol met mediaopvoeding inspiratie, tips en gratis cadeaus. 
NOBB Hoe kunnen we Bibliotheek Uden de place to be maken voor jongeren?   

*Jongerenpanel   

*Samenwerking met festival: ‘Stoere Mannen, Sterke Verhalen’ 

Bibliocenter   Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle ouders lees-opvoeders worden?  

*Een spel dat een ouder en kind samen spelen waarbij ze hints vinden in het boek dat ze beiden lezen.  

*Een wedstrijd/competitie waarbij teams van ouders + kinderen tegen elkaar strijden  

De Bibliotheek Venlo   Hoe kunnen we als bibliotheek een brug slaan tussen de wereld van jongeren in het vo en de wereld van het geschreven verhaal?  

*Boek Zoeker, is een scheurkalender die ondersteunt wordt door een app. Op de kalender staan korte teksten (uit een boek) die bij meer interesse gescand kunnen worden. In de app is het mogelijk om het boek te reserveren in de bieb.   

*Chapter, is een app waarmee je kunt aangeven of je stukjes tekst uit een boek leuk vindt door te swipen en waarin je interactief kunt lezen. 

 

Een vraagstuk opgeven voor de 'innovatie boost' dag in 2020? Bekijk de oproep!

Meer weten?
Neem contact op met: