Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid

Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (DIG) zijn heel belangrijk in de maatschappij en in organisaties. Iedereen moeten zichzelf kunnen zijn, zich veilig en gewaardeerd voelen en gelijke kansen krijgen. We moeten verschillen respecteren en leren van verschillende perspectieven. 

Er moet meer aandacht komen om actief aan de slag te gaan met deze thema's, zowel op de werkvloer als in de aangeboden programmering en collectie van bibliotheken en POI’s. Deze pagina biedt inspiratie om met diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid aan de slag te gaan.

Definities

De termen diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid worden vaak samen genoemd of door elkaar gebruikt. Wij hanteren de volgende definities: 

Diversiteit Diversiteit kan gedefinieerd worden als het volledig spectrum van menselijke verschillen. Denk aan: leeftijd, gender, huidskleur, lichamelijke beperkingen, religie, seksuele oriëntatie, cultuur, klasse, neurodiversiteit, belastbaarheid, opleidingsniveau en meer.  

Inclusie gaat over dat iedereen mee kan doen en mee mag doen. Op de werkvloer uit zich dit tot een omgeving waarin iedereen eerlijk en respectvol behandeld wordt, gelijke kansen en toegang tot middelen heeft en volledig kan bijdragen aan doelen, activiteiten en resultaten. 

Gelijkwaardigheid gaat over dat dat je dezelfde waarde hebt als een ander en dat je dezelfde waardering krijgt als een ander. 

Visie

Deze visie is ontwikkeld door de Brabantse bibliotheken en Cubiss en geeft richting op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. 

De Brabantse bibliotheken en Cubiss creëren in alle lagen van de organisatie een veilige en toegankelijke werkomgeving waarin alle huidige en toekomstige medewerkers eerlijk en respectvol behandeld worden, en waarbij alle medewerkers zichzelf kunnen en mogen zijn. Het is van belang dat alle medewerkers gelijke toegang hebben tot kansen en middelen zodat zij volledig kunnen bijdragen aan doelen, activiteiten en resultaten. We streven naar een divers personeelsbestand. 

De programmering, collectie en andere diensten in de Bibliotheek maken we divers en inclusief, en toegankelijk voor alle inwoners van Brabant. We zetten ons actief in voor het bevorderen van gelijkheid en het tegengaan van discriminatie en uitsluiting. Door te focussen op diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op zowel de werkvloer als in de dienstverlening van de Bibliotheek, spelen we een belangrijke rol in het creëren van een inclusieve samenleving waarin iedereen kan deelnemen en bijdragen.  

Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid bij organisaties 

Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid zijn cruciaal in de hedendaagse werkomgeving. Maar hoe pak je dit concreet aan? Lisette en Leonoor, leden van de werkgroep, gaan in de podcast in gesprek met organisaties.

In gesprek met Halima van de Inclusiefabriek

In deze aflevering gaan Lisette en Leonoor in gesprek met Halima. Als oprichter van de Inclusiefabriek adviseert Halima organisaties op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Luister mee voor waardevolle ervaringen, inzichten en concrete stappen om met dit thema aan de slag te gaan binnen jouw organisatie.

Luister naar dit gesprek via YouTube of Spotify. Er zijn  ondertitels beschikbaar voor dit interview via YouTube. 

In gesprek met Nadia van Ictoria

Dit keer spreken Lisette en Leonoor met Nadia. Zij is oprichter van Ictoria. Als sociale onderneming werkt Ictoria met enthousiaste medewerkers die weten hoe lastig het kan zijn om een passende werkplek te vinden wanneer je te maken hebt met een uitdaging. Nadia is ervan overtuigd dat hetgeen wat vaak gezien wordt als zwakte, juist een kracht is.

Luister naar dit gesprek via YouTube of Spotify. Er zijn ondertitels beschikbaar voor dit interview via YouTube. 

In gesprek met Mourad van DiversWerken

Lisette en Leonoor gaan in gesprek met Mourad El Moussati, oprichter van sollicitatiemarkt.nl en DiversWerken. Met deze initiatieven zet hij zich in voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt en heeft hij zich ontwikkeld tot een pionier en expert op dit gebied. Luister mee en ontdek waardevolle tips en inzichten om binnen jouw organisatie met dit thema aan de slag te gaan.

Luister naar dit gesprek via YouTube of Spotify. Er zijn ondertitels beschikbaar voor dit interview via YouTube. 

Informatie & inspiratie

Neutraliteit en de Bibliotheek

Neutraliteit is een urgent en actueel thema. De publicatie Neutraliteit en de Bibliotheek is onderdeel van het thema diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (DIG). In deze publicatie leggen we uit dat je nooit neutraal kunt zijn. En dat je ook niet neutraal moet willen zijn. Wat betekent dit vervolgens voor een bibliotheek, voor een POI (provinciale ondersteuningsinstelling) en voor bibliotheekfuncties? En wat kun je als bibliotheek wel doen? 

Lees de publicatie 

Q&A collectioneren

Als vervolg op de publicatie Neutraliteit en de Bibliotheek leveren we verschillende Q&A's op. 

In de Q&A collectioneren geven we antwoorden op vragen over een diverse en inclusieve collectie en neutraliteit, die leven in de bibliotheekwereld. Hoe kan ik de collectie divers en inclusiever maken? Zijn er concrete tips? 

Bekijk de Q&A

Schrijfwijzer Inclusieve en toegankelijke communicatie

Iedereen is welkom bij de Bibliotheek. We dragen dit uit in onze organisatie, diensten en collectie. Ook in onze communicatie moeten we ervoor zorgen dat we niemand uitsluiten. De Schrijfwijzer Inclusieve en toegankelijke communicatie biedt aandachtspunten en tips die helpen bij het opstellen van inclusieve communicatie-uitingen. Bedoeld voor alle bibliotheekmedewerkers.

De schrijfwijzer is ontwikkeld door de Bibliotheek West-Brabant en Cubiss.

Lees de publicatie