Wat leeft en speelt er in de buurt? De Mobiele OntmoetingsPlek (MOP), een project dat wordt begeleid vanuit Cubiss Limburg, is dé manier om op een laagdrempelige manier in gesprek te komen met mensen in een bepaalde wijk. Na het voorbereidende werk trekt een fysiek blauw busje, onder begeleiding van Jules Peters, de wijk in.
De MOP trekt er opnieuw op uit en dit keer in Maastricht. Wij spraken vooraf Nathalie Tillie, senior consulent Basisvaardigheden, en Marion Cuijpers, informatiespecialist Jeugd, beiden van Bibliotheek Maastricht, hoe ze zich hebben voorbereid en wat de verwachtingen zijn. En achteraf, heeft de MOP de verwachtingen waar gemaakt?
Waarom de MOP inzetten?
Nathalie: “We zetten de MOP in om te onderzoeken hoe wij de dienstverlening van de bibliotheek eventueel kunnen uitbreiden en in welke wijk dat dan zou moeten zijn. Daarnaast met welke partijen we eventueel kunnen samenwerken.” Marion vult daar op aan: “En ontdekken wat de behoeftes zijn van de mensen in de wijk. Toen wij hoorden van de MOP en de ondersteuning vanuit Cubiss, leek ons dit een hele mooie kans.”
“De reden dat we de MOP nu inzetten, is vanwege de verschillende ontwikkelingen en de mogelijk voor het inzetten van financiële ondersteuning, zoals de SPUK-gelden”, legt Nathalie uit. “We willen toetsen bij de inwoners of het huidige aanbod van de bibliotheek aansluit bij de vraag en waar nog behoefte ligt. We willen dus echt in gesprek gaan met de doelgroep, (laagtaalvaardige) gezinnen, voordat wij bedenken hoe we de gelden zouden kunnen inzetten. De bijvangst van het gesprek is dat we meteen ook kenbaar kunnen maken dat de bieb meer doet dan alleen boeken uitlenen.”

Locatie
De MOP gaat in 2 wijken staan waar de doelgroep meer dan gemiddeld vertegenwoordigd is. Dat is in de Maastrichtse wijk Nazareth en de Heeg. Nathalie: “We hebben vooraf onderzoek gedaan naar de wijken waar we willen gaan staan. Belangrijk dat daar ook veel gezinnen wonen. En het zijn wijken, de oostkant van Maastricht, waar we graag een nieuwe vestiging zouden openen.” Marion: “En mocht daar een vestiging komen, dan zijn de bewoners al in contact geweest met de bibliotheek. Maar ook biedt de MOP ons de kans om in contact te komen met die doelgroep en de vraag te stellen of ze wel zitten te wachten op een bibliotheek in de wijk.”
Doel
“Het doel van de MOP is om op een laagdrempelige manier in contact te komen met de inwoners en dat wij hen gaan opzoeken in plaats van dat zij naar de bieb moeten komen”, legt Marion uit. “Wat leeft er in de wijken, wat zijn de interesses van de inwoners en wat kunnen wij voor hen betekenen?” “Daarnaast is het blauwe busje ook gewoon een mooi instrument”, vult Nathalie aan. “Het valt op en het maakt nieuwsgierig om te komen kijken, iets ludieks.”
Als gespreksstarters zetten de medewerkers van de bibliotheek verschillende tools in. “We hebben lokkertjes en weggevers, schrijven een wedstrijd uit en maken gebruik van een bord met stellingen. Door middel van een sticker kunnen inwoners heel gemakkelijk en snel hun stem uitbrengen. We hopen hiermee ook de groep te kunnen vangen ‘die geen tijd hebben’. Daarnaast delen we gratis kinderboeken uit.”

Voorbereiding
“Qua aankleding zit het helemaal goed”, lacht Nathalie. “Dat kan je zeker aan ons overlaten. Het gesprek voeren met de inwoners kan wel spannend zijn. Maar we zijn goed voorbereid, hebben verschillende methodes om het gesprek te starten en we staan met minstens vier personen bij de MOP, naast Jules die er ook is om ons te ondersteunen. Iedereen van het team staat minstens één moment bij de MOP. Maar tuurlijk is het toch spannend, omdat we niet goed weten hoe het publiek gaat reageren en hoe zoiets gaat zijn.”
Marion: “De communicatie vooraf is heel belangrijk. Het communiceren naar de doelgroep toe, maar ook intern en naar de partners van de bibliotheek. Zorgen dat iedereen betrokken is.”
Tot slot zegt Nathalie: “We hopen dat we veel aanloop krijgen, boeiende gesprekken voeren en dat we ook veel nuttige informatie kunnen ophalen.”
We spreken Nathalie en Marion nadat de MOP op drie verschillende locaties in Maastricht is ingezet. Hoe hebben zij het ervaren en hebben ze opgehaald waar zo vooraf op hoopten?
“Als het zou kunnen, zouden we dit graag ieder jaar herhalen”, begint Nathalie. “Je bereikt hiermee echt een hele andere doelgroep dan die fysiek in de bibliotheek komt.”
Gespreksstarters
Marion: “De MOP is een heel leuk instrument. De kleur van het busje en met het logo van de bieb erop valt het erg op. We hebben op drie verschillende locaties gestaan met het busje. De aanloop was wisselend. De ene keer was het drukker dan de andere, maar we hebben veel opgehaald. Mensen waren nieuwsgierig en vroegen zich af ‘wat gebeurt daar’?”
“Stemmen door middel van het zetten van een sticker is een hele makkelijke manier gebleken om een gesprek aan te knopen. ‘Heeft u een paar minuten om een stickertje te plakken?’ Aan de hand van waar het stickertje werd geplakt, hebben we dan een passend foldertje meegegeven met het aanbod van de bibliotheek of partner”, zegt Nathalie. “En voor ons zelf hebben we geturfd hoeveel van iedere folder we hebben meegegeven.”

Aanloop
“Op de locatie naast een supermarkt in de wijk Nazareth leek het minder druk”, zegt Marion. “Veel mensen die in die supermarkt kwamen, kwamen niet uit de wijk maar kwamen daarheen voor het pakketpunt. Het was een gesloten wijk. Inwoners die we uitgebreider gesproken hebben, waren niet positief over de wijk. Er was veel overlast en het zou niet prettig wonen zijn sinds een aantal jaar.
Nathalie over haar ervaring van de MOP op een andere locatie: “Ik zou niet nog een keer bij een school gaan staan. Daardoor heb je echt een piekmoment en heb je geen tijd om alle ouders te woord te staan. De kinderen hadden snel door dat er gratis boekjes te halen waren. Die doken daar op af. Op dat moment was het te druk en daarna sta je daar eigenlijk verloren. Kort maar krachtig kunnen we dat wel noemen.”
En nu verder
Nathalie was verrast over het positieve gevoel dat mensen hebben bij de bibliotheek. “Daarnaast is de MOP ook heel goed voor de teambuilding. Het is zeker spannend, maar daarom hebben we als team ons goed voorbereid en kijken we heel tevreden terug.”
“We gaan dit nu intern verder evalueren. Hoe hebben we het ervaren en wat hebben we opgehaald? Daarna gaan we de resultaten delen in verschillende teamoverleggen, delen met management en het laten terugkomen in het jaarverslag. Zo willen we laten zien wat de grote meerwaarde is van een project zoals de MOP.”
En uit de MOP is ook een bevestiging gekomen waar de bibliotheek mee naar de gemeente toe kan stappen. “Als bieb zijnde zouden we graag een vestiging zien in de Heeg. Dit bleek ook duidelijk een wens van de inwoners van de wijk.”
Marion: “Verder gaan we nog meer naar buiten toe treden, bijvoorbeeld met het bekendmaken van de winnaar van de wedstrijd. En gaan we met activiteiten meer de wijken in. Komende tijd zullen we gaan onderzoeken hoe we dit gaan doen en met welke samenwerkingspartners.”
Tip
Wil jij met jouw bibliotheek ook de MOP inzetten? Dan hebben Nathalie en Marion nog een goede tip: “Vooral doen. En vanuit de inhoud daar gaan staan. Zorg dat je de inwoners ook iets te bieden hebt en niet alleen maar wat de bieb is en doet. Met inhoud heb je iets om een gesprek over te beginnen. Je wilt kennismaken met mensen die je nog niet in huis hebt, dus het is een kennismaking en laagdrempelig. Kort gesprek, te kort om een vertrouwensband op te bouwen, maar het is een eerste contact. En bereid het inzetten van de MOP goed voor! Dat is heel belangrijk.”

Fotocredits: de Bibliotheek Maastricht
Wil je meer weten over de MOP en de ondersteuning vanuit Cubiss? Neem dan contact op met Ivette Sprooten.
Bekijk hier de video die eerder is gemaakt over het concept van de MOP.