De Liedjeskast

Voor de Week van de Alfabetisering is rondom het taalprogramma De Liedjeskast door Cubiss een ondersteuningspakket uitgewerkt aan de hand van de wensen die door afgevaardigden van een drietal Limburgse bibliotheken in kaart zijn gebracht. Het ondersteuningspakket voor De Liedjeskast is een opdracht van de Provincie Limburg in samenspraak met de Vereniging Limburgse Bibliotheken (VLB).

Deze pagina wordt de komende tijd aangevuld met aanvullende informatie en bestanden.

“De Liedjeskast is het middel om tijdens de Week van de Alfabetisering, maar ook daarna, in te zetten om laaggeletterden te bereiken en om professionals bewust te maken van deze problematiek”, aldus gedeputeerde Hans Teunissen.

 

Wat is De Liedjeskast?

Illustratie De Liedjeskast.jpg

De Liedjeskast is een vrolijk taalprogramma waarbij je zingend Nederlands leert samen met allerlei topartiesten, zoals Frans Duijts, Guus Meeuwis, Bennie Jolink en nog vele anderen. De Liedjeskast is opgezet door Taaldocent Marjan Suilen in samenwerking met muzikant Gé Reinders. Het is voor iedereen die moeite heeft met het leren en vooral het onthouden van taalregels. Het programma is ontwikkeld voor laagopgeleide en laaggeletterde volwassenen, maar kan geheel of gedeeltelijk door een veel grotere groep worden gebruikt.

De Liedjeskast is het middel om tijdens de Week van de Alfabetisering in te zetten om laaggeletterden te bereiken. Daarnaast maken we professionals bekend met laaggeletterdheid. Dit kunt u bereiken door het organiseren van een Taallunch en Taalquiz. In het ondersteuningspakket vindt u alles wat u daarbij kan helpen.

 

Provincie Limburg vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de maatschappij en ondersteunt daarom de gezamenlijke aanpak van laaggeletterdheid.  Lees hier het artikel dat op de website van provincie Limburg staat. 
Op donderdag 6 september, van 12.30 tot 13.30 uur, bezoekt gedeputeerde Hans Teunissen bibliotheek Meerssen voor de feestelijke opening van het nieuwe digiTAALhuis. De muzikanten Gé Reinders en Suzan Seegers vergezellen hem daarbij. Zij zullen tijdens de opening liedjes uit de Liedjeskast voordragen. 

Wanneer zet je het in?

De Liedjeskast is het middel om tijdens de Week van de Alfabetisering in te zetten.

Voor wie?

NT2 groep, laagopgeleide en laaggeletterde volwassenen, maar kan geheel of gedeeltelijk door een veel grotere groep worden gebruikt.

Ondersteuningspakket

Het ondersteuningspakket bestaat uit drie onderdelen: Taallunch /  De LiedjeskastQuiz -Dictee / Algemeen

TaallunchIllustratie Liedjeskast Taallunch.jpg

De LiedjeskastQuiz / -Dictee

Algemeen

 • Promotiematerialen - Er zijn diverse promotiematerialen beschikbaar: diverse ansichtkaarten van zangers , posters, het ondersteuningsboekje inclusief CD en de flyer.
  Voor het kosteloos bestellen van promotiematerialen, klik hier. Let op: u kunt materialen kosteloos bestellen tot uiterlijk 6 augustus 2018.
 • Communicatie Toolkit Liedjeskast - algemene informatie, tips en planning rondom communicatie
 • De LiedjeskastQuiz / -Dictee Communicatie - voorbeeldteksten voor website, nieuwsbrief, persbericht, Twitter en Facebook
 • Taallunch Communicatie - voorbeeldteksten voor website, nieuwsbrief, persbericht, Twitter en Facebook
 • Uitnodiging voor De LiedjeskastQuiz / -Dictee
 • Uitnodiging voor de Taallunch
 • Promotiefilm - in deze promotiefilm van De Liedjeskast is een speciale boodschap van gedeputeerde Hans Teunissen opgenomen. Op zijn verzoek is de boodschap opgenomen in Bibliotheek Venlo.
 • Download hier de bestanden van de ansichtkaarten, posters en flyer.
 • Klik hier voor de illustratie voor De Taallunch
 • Klik hier voor de illustratie voor De LiedjeskastQuiz/-Dictee

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Cuijpers, projectleider Jeugd & onderwijs via 06-18 38 25 09 of e.cuijpers@cubiss.nl.

logo prov limburg.png