Corona

Er is al heel wat geschreven en geplaatst rondom corona. Wij voegen er een paar bijzondere zaken aan toe.

Verhalen voor kinderen
Door het Corona-virus zien onze dagen er anders uit dan normaal. Kinderen snappen misschien niet precies wat er aan de hand is. Naast gesprekjes met ouders en professionals kunnen verhalen hen helpen om grip te krijgen op de situatie. Klik hier voor een overzicht van verhalen voor verschillende leeftijden, verzameld door collega Goswin Konings.

Thuisbieb-app
De deuren van de Thuisbieb-app zijn nu echt geopend! Voor zowel leden als niet-leden biedt de Thuisbieb een groot lees- en luisteraanbod. 

Iedereen doet mee, online!
De bibliotheken en Cubiss zijn hard aan het werk om ieders online wereld groter te maken. Kijk mee op Iedereen doet mee, online! 

Begrijpelijke woordenlijsten
Er is een algemene verklarende woordenlijst, voor data en cijfers, woorden van premier Rutte en leefregels.

Protocol
Vanaf 11 mei mogen bibliotheken weer open. Er gelden vanwege het coronavirus nog beperkingen, maar met de protocollen Gebruik van computers en werkplekken en Activiteiten met groepen tot 10 personen, kun je de dienstverlening weer voorzichtig opstarten. Een speciale handreiking voor de dienstverlening basisvaardigheden is in de maak. Bekijk de pagina van de Bibliotheek en Basisvaardigheden.

Steffie legt Corona uit
Steffie heeft een eigen website waar met duidelijke plaatjes, heldere teksten in beeld en gesproken, alles over Corona wordt uitgelegd.
Om het overzichtelijk én begrijpelijk te houden, heeft Stichting Lezen & Schrijven een speciale website gemaakt met alle informatie rond het coronavirus in begrijpelijke taal, ondersteund met beeld en geluid.

Huisarrest: Voorleesserie in quarantaine
De KB en stichting De Schoolschrijver zijn een voorleesserie voor kinderen begonnen: Huisarrest. Deze speciale tiendelige serie wordt geschreven door tien kinderboekenschrijvers. De eerste afleveringen zijn terug te kijken via de Jeugdbibliotheek en een nieuwe aflevering komt dagelijks om 14.00 uur online.

Crisisbieb
In deze tijd van thuis werken en leren heeft de Bibliotheek Campus de Crisisbieb geopend. Tientallen nieuwe e-learnings zijn beschikbaar gemaakt voor bibliotheekprofessionals. Belangrijke aanvulling is de e-learning Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). 

Vrijwilligers in de anderhalvemeterbibliotheek
Wat zijn de rechten en plichten van vrijwilligers in de bibliotheek in tijden van Corona? We stelden samen met Rijnbrink en ProBiblio een aantal richtlijnen vast. 

De eerste Digitale Voorleestas staat online!
De kinderopvang, de scholen en de bibliotheken zijn nog steeds dicht, de voorleesvrijwilligers kunnen niet meer bij hun gezinnen op bezoek. Maar we willen nog steeds het voorleesplezier stimuleren in gezinnen. Op afstand. De Digitale Voorleestas kan ouders ondersteunen om zo’n voorleesmoment te creëren!

Corona helpdesk
Er is een corona helpdesk voor statushouders gestart. Getrainde vrijwilligers staan mensen vanuit huis te woord in het Arabisch of Tigrinya. Doel van de helpdesk is om nieuwkomers beter te informeren en te beschermen tegen het coronavirus.

Betrouwbare bronnen 

Het coronavirus roept veel vragen op. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde al voor een ‘infodemie ’ , een overvloed van informatie over het virus – inclusief nepberichten. Verifieer altijd de feiten bij betrouwbare, officiële bronnen of factcheckers. Zo voorkom je dat je nepnieuws leest én verspreidt. Cubiss zet een aantal belangrijke en betrouwbare bronnen op een rij.

Dit is het thema: Actualiteit

 • RIVM: hier vind je het laatste nieuws over de corona in Nederland. 
 • WHO: Internationale updates over de corona volg je hier.
 • Rijksoverheid: vragen over school, werk en kinderopvang? Meer info over de maatregelen lees je hier.

Dit is het thema: Gezondheid

 • Corona Infocentrum: alle info over corona is verzameld op dit platform voor huisartsen en ambtenaren.
 • Voedingscentrum: hoe zorg je voor een goede weerstand? Kun je corona oplopen via voedsel? kan ik veilig maaltijden blijven afhalen? bekijk de tips en adviezen op deze website.
 • Gezondheidstips: organisaties als Thuisarts en de Rode Kruis geven tips hoe besmetting met corona te verkleinen. Pharos geeft ook informatie in andere talen als Arabisch, Chinees, Pools, Somalisch en Turks. 

Dit is het thema: Laaggeletterdheid 

 • Steffie digitale assistent: zij helpt moeilijke informatie makkelijk te maken. In dit filmpje legt zij corona eenvoudig uit. 
 • Corona helpdesk voor statushouders: statushouders kunnen gratis bellen met een landelijke helpdesk. Elke werkdag tussen 14.00-16.00 uur kan men vragen stellen in het Arabisch of Tigrinya via 085 58 08 80
 • Lezen & Schrijven: Werk jij met laaggeletterden clienten? Dan vind je hier twee filmpjes over 'wat te doen bij coronovirus' en wat is '1,5 meter'?
 • Koraal: Werk je met mensen met een verstandelijke beperking? Dan vind je hier brochures en filmpjes over corona voor deze doelgroep
 • Taalhuiscoördinatoren en- vrijwilligers: Werk jij als coördinator of als taalvrijwilliger? Hier vind je tips hoe om te gaan met vragen rond taalcoaching.