Case 2: Bibliotheek Rivierenland – project SamenWel!

Bibliotheek Rivierenland is initiatiefnemer van het project SamenWel!. In samenwerking met Ziekenhuis Rivierenland en GGD Gelderland-Zuid en met steun van onder meer Rijnbrink is het online platform SamenWel.nl opgericht waar mensen informatie vinden over gezond leven. Het doel is om mensen via leuke filmpjes en een overzicht van activiteiten enthousiast te maken om mee te doen en gezond te leven.

Annet Roose, programmaleider bij Bibliotheek Rivierenland wilde van David Lankes onder andere weten hoe ze de betrokkenheid van lokale partijen/bedrijven kan vergroten. Lankes complimenteerde de initiatiefnemers en vroeg in hoeverre het project gelieerd is aan de collectie en programmering van de bibliotheek. “Zover zijn we nog niet, dat is een volgende stap”, aldus Roose. Lankes: “Als je door een event wordt getriggerd, is het mooi als de bibliotheek het kan linken aan de collectie, aan andere deelnemers die je weer doorverwijzen, aan nieuwe connecties, et cetera.” Hij gaf Bibliotheek Rivierenland enkele praktische tips: “Deel de info over events op zoveel mogelijk plekken, zoals in het openbaar vervoer. Verrijk de informatie op de website met gerelateerde info. Dus geef niet alleen informatie over een event en waar je je kunt aanmelden, maar geef ook tips over de collectie, et cetera.”

Lankes informeerde tevens naar de zichtbaarheid van de bibliotheek in het project. Roose: “Dat is minder belangrijk, het gaat ons om het resultaat.” Lankes knikte bevestigend, maar gaf een stellig advies: “Maak wél duidelijk dat het de bibliotheek is die dit mogelijk maakt. Because next time when it comes to vote…. Overheden tonen nogal eens weerstand als er activiteiten zijn die ze niet bij de bibliotheek vinden passen. Terwijl de propositie van de bibliotheek verschuift. Vergelijk maar eens met de zorg. De zorg draagt tegenwoordig bij aan een gezond leven, in plaats van ‘zieken beter maken’.”

Terug naar de vraag van Annet Roose: hoe de betrokkenheid van lokale partijen/bedrijven te vergroten? “Bedrijven willen zich vaak graag aansluiten bij iets waarmee ze zich verbonden voelen”, aldus Lankes. “Maak daar gebruik van. Vraag bijvoorbeeld een restaurant of ze meewerken aan een video over gezond eten. Zo kan een samenwerking groeien en kun je werken aan gemeenschappelijke doelstellingen. Ben wel voorzichtig met wat je vraagt. Want er zijn partijen waarmee je liever niet samenwerkt, zoals een fastfoodketen.”

 https://samenwel.nl/