22
juni
2023
donderdag 22 juni 2023 / 14:00 tot 15:15 , Online

Webinar Kan een robot je vriendje zijn? - 22 juni

Ga op 22 juni digitaal in dialoog met Karolina La Fors over ethische en sociale normen voor kunstmatige intelligentie!

Programma

Op donderdagmiddag 22 juni om 14.00 uur zal Karolina La Fors, hoofdonderzoeker, ons meenemen in haar unieke onderzoek, volledig gericht op kinderen en jongeren en AI.

Het onderzoek is een samenwerking tussen het DesignLab van de Universiteit Twente en kinderrechtenorganisatie KidsRights. Het doel van het onderzoek is om ethische en sociale waarden op te halen, zowel over huidige interacties van kinderen in Nederland met AI-systemen als over hun blik op toekomst.

Kinderen geven aan menselijke eigenschappen en waarden belangrijk te vinden en dat deze niet verloren mogen gaan in de ontwikkeling van AI-systemen. AI moet in dienst staan van de mens, die menselijke check is belangrijk voor ze. Zo zien ze AI wel zitten als oplossing voor een maatschappelijk relevant probleem, bij voorbeeld een robot die kinderen helpt met dyslexie. Maar een robot wordt niet als vriend gezien, met name door het gemis van menselijke geletterdheid, troost, humor en empathie.

‘Als een robot gemaakt is om mijn vriend te zijn, zou hij alleen van mij leren. Hoe kan ik dan weten hoe ik anderen gelukkig maak of wat verdriet is? Hoe kan ik leren en mij aanpassen, als ik alleen van een robotvriend leer wat ik aan het doen ben?’ , zegt een meisje van 8 jaar uit Enschede. 

Aanmelden

Je kan je via onderstaand formulier aanmelden. Na aanmelding ontvang je via de mail de link voor deelname. 

Praktische info

Het webinar vindt online plaats op donderdag 22 juni van 14.00 tot 15.15 uur. 

Bekijk agenda-overzicht >>

Locatie

Online