28
november
2023
dinsdag 28 november 2023 / 9:30 tot 16:30 , Regio Tilburg/Eindhoven

Training Aanpak Begeleidingsethiek

De huidige ontwikkelingen op het gebied van technologie roepen vaak ethische vragen op. De Aanpak Begeleidingsethiek is een innovatieve methode die concrete handvatten biedt om technologie op een ethisch verantwoorde manier toe te passen. Deze aanpak ziet ethiek niet als beoordelaar, maar als ethische begeleider van de introductie van technologie in de samenleving. Cubiss ziet hier een mooie rol voor bibliotheken in weggelegd vanuit de programmalijn digitaal burgerschap.

De Aanpak Begeleidingsethiek is een participatieve methode die concrete handvatten biedt om technologie in de praktijk op een ethisch verantwoorde manier toe te passen. De aanpak leidt tot handelingsopties voor de technologie, voor de omgeving waarin die wordt toegepast en voor de mensen die ermee te maken hebben. 

Lees hier meer over de Aanpak Begeleidingsethiek.

Het programma

Tijdens de training wordt het gedachtegoed van begeleidingsethiek toegelicht, vervolgens wordt aan de hand van een casus de aanpak doorlopen en toegelicht, aangevuld met handvatten voor moderatoren. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de rol van de initiatiefnemer: degene die begeleidingsethiek binnen de organisatie inzet en daarmee een ambassadeursrol te vervullen heeft. 

Na deze training ontvangen cursisten een toolkit met een handleiding, presentatiemateriaal en voorbeeldcommunicatie om in hun eigen organisatie aan de slag te kunnen gaan met de Aanpak Begeleidingsethiek. 

Na het afronden van het theoriedeel is er een terugkomsessie (een uur, online) om de voortgang richting de praktijk, het modereren of initiëren van een sessie te bespreken. Deze wordt nog ingepland.

Voor wie

Deze training is bedoeld voor programmamakers en projectleiders van Brabantse en Limburgse bibliotheken die zich bezighouden met de programmalijn digitaal burgerschap of hier in de toekomst mee aan de slag willen gaan.

Locatie

De exacte locatie maken we nog bekend. De training vindt plaats in de omgeving Tilburg/Eindhoven.

Praktische informatie en aanmelden

De training is inclusief lunch. Voor deelnemers uit Brabantse en Limburgse bibliotheken bieden we deze training 'gratis' aan vanuit de netwerkgelden. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen. Meld je aan via onderstaand aanmeldformulier.

Bekijk agenda-overzicht >>

Locatie

Regio Tilburg/Eindhoven