29
september
2020
dinsdag 29 september 2020 / 10:00 tot 11:30, Online

Stamtafel Vroege en voorschoolse educatie

Er is één plek waar je altijd welkom bent. Een plek waar je de verhalen en ervaringen hoort van vakgenoten. Waar je je eigen vragen en ervaringen kunt delen. En waar je met meer ervaringen, kennis en verhalen vandaan komt dan dat je kwam: de Stamtafel. Wees welkom aan de Stamtafel en praat mee. 

Doelgroep

Bij de Stamtafel is iedereen van de Limburgse bibliotheken welkom. Daarbij nodigen we in het bijzonder educatiespecialisten en leesmediaconsulenten uit. Vanzelfsprekend zijn ook jouw collega en je samenwerkingspartners van harte welkom. Nodig ze uit en neem ze mee! 

Programma 

Ouders betrekken – Hoe dan? 
We wensen alle kinderen een taalrijke thuisomgeving toe. Een omgeving waar boeken te vinden zijn, waar (voor-)gelezen wordt en waar gesprekken gevoerd worden. Helaas is dat lang niet overal het geval. Hoe kan dat beter? Hoe kan de Bibliotheek ouders meer betrekken? Hoe kunnen de Bibliotheek en ouders partners worden, maar vooral: hoe kan de Bibliotheek ouders verleiden om kinderen te stimuleren om meer te lezen? En hoe kun je als bibliotheek bijdragen aan een taalrijke thuisomgeving? 

Deel I: Verkenning 
We starten met het verkennen van het onderwerp ouderbetrokkenheid. Vragen die o.a. aan bod komen: Wat verstaan we eigenlijk onder ouderbetrokkenheid? Wat zouden we graag willen van en met de ouders? Welke ouderdoelgroep willen we graag bereiken? Waarom willen we dat? 

Deel II: Strategie 
We weten wat we willen en met en van wie. Maar HOE gaan we dat dan aanpakken? Is er een effectieve aanpak voorhanden? Een stappenplan of een methodiek? David Kranenburg van Actief Ouderschap neemt ons –op geheel eigen en eerlijke wijze- mee in een manier waarop bibliotheken daadwerkelijk het verschil kunnen maken. 

Deel III: Praktijk 
We demonstreren en presenteren goede voorbeelden uit de praktijk en gaan in gesprek met elkaar. Er is ruimte voor voorbeelden vanuit Limburgse bibliotheken maar zeker ook voor voorbeelden uit de rest van het land. Bijvoorbeeld het prachtige voorbeeld van de gemeente Arnhem. 

Daarnaast hebben we natuurlijk ook oog voor de actuele werkelijkheid: Hoe doe je dit in tijden van Corona? 

Meer weten over welke stappen je als bibliotheek hierin kunt zetten?  Meld je dan aan! 

Duik vast in de Padlet voor meer informatie.

Stamtafels 2020

15 oktober | Primair onderwijs
17 november | Stamtafel XXL: afsluitende Stamtafel voor alle projecten 

Kijk voor alle geplande Stamtafels op onze website. 

Meer informatie

Meld je aan via onderstaand formulier. Neem je iemand mee? Vraag of zij/hij zich ook aanmeldt.

Heb je nu al vragen of goede tips? Neem contact op met Pascalle Haenen.

Locatie

Meer weten?
Neem contact op met:

Inschrijven voor dit evenement

Zorg ervoor dat ze zich aanmelden!