5
oktober
2021
dinsdag 5 oktober 2021 / 10:00 tot 12:30, Online/Digitaal

Stamtafel Taal & Gezin (vve) 

Er is één plek waar je altijd welkom bent. Een plek waar je de verhalen en ervaringen hoort van vakgenoten. Waar je je eigen vragen en ervaringen kunt delen. En waar je met meer ervaringen, kennis en verhalen vandaan komt dan dat je kwam: de Stamtafel. Wees welkom aan de Stamtafel en praat mee. 

Graag nodigen we je uit voor de online Stamtafel Taal & Gezin vroege en voorschoolse educatie “Kansrijke start” op 5 oktober 2021 van 10.00- 12.30 uur.

We hebben als thema gekozen: "Kansrijke start" en richten ons dit keer op de allerjongsten: (ongeboren) baby's en jonge peutertjes, van - 9 maanden tot ongeveer 2 jaar.

Dit thema gaat over optimale kansen voor kinderen op een goede toekomst. Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en hierbij zijn de eerste 1000 levensdagen cruciaal. De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller voor fysieke en mentale problemen op latere leeftijd. Een kansrijke start kinderen gaat ons allemaal aan: de kinderen zelf, hun ouders, (zorg)professionals, de overheid, de samenleving.

Bibliotheken spelen een belangrijke rol in een kansrijke start. Bibliotheken kunnen dit niet alleen, maar opereren in een netwerk met verschillende partners zoals verloskundigen, kraamzorg, consultatiebureau's en kinderopvang. Het verkennen en versterken van samenwerking in dit netwerk staat centraal tijdens deze stamtafel.

Programma 

Sabine Hunnius directeur van het Baby and Child Research Center en hoofd van de BabyBRAIN-groep van de Radboud Universiteit in Nijmegen neemt ons mee in de ontwikkeling van het babybrein, de taalontwikkeling en effect van media hierop. Vanuit het landelijke actieprogramma Kansrijke Start gaan we naar de praktijk in Limburg en hoe hier door de partners wordt samengewerkt. Bibliorura en Schunck vertellen hierbij over een nieuw te starten project in Roerdalen en de ervaringen met de gezinsaanpak. Tot slot nemen we een kijkje bij het project Droommoeders in Maastricht, een

integrale aanpak voor jonge, alleenstaande moeders en hun kinderen om hun zelfredzaamheid op verschillende levensgebieden te vergroten en hun leven meer kleur en betekenis te geven. Tot slot pitchen we ons idee voor een nieuwe pilot die vanuit de gezinsaanpak willen opzetten met de kraamzorg.

Doelgroep

Voor deze Stamtafel nodigen we de educatiespecialisten, (voor-)leesconsulenten en de medewerkers Basisvaardigheden en Gezinsaanpak van de bibliotheek uit en professionals vanuit de GGD, consultatiebureaus, kinderopvang, kraamzorg en jeugdzorg. De focus ligt op de Limburgse Bibliotheken, maar andere bibliotheken en organisaties die zich betrokken voelen tot het thema zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Stamtafels 2021

Kijk voor alle geplande Stamtafels op onze website

Meer informatie

Meld je aan via onderstaand formulier. Vraag je iemand om digitaal aan te sluiten? Vraag of zij/hij zich ook aanmeldt.

Heb je nu al vragen of goede tips? Neem contact op met Pascalle Haenen of Ivette Sprooten.

Locatie

Meer weten?
Neem contact op met:

Inschrijven voor dit evenement

Zorg ervoor dat ze zich aanmelden!