12
april
2021
maandag 12 april 2021 / 10:00 tot 12:30, Online/Digitaal

Stamtafel Primair onderwijs

Er is één plek waar je altijd welkom bent. Een plek waar je de verhalen en ervaringen hoort van vakgenoten. Waar je je eigen vragen en ervaringen kunt delen. En waar je met meer ervaringen, kennis en verhalen vandaan komt dan dat je kwam: de Stamtafel. Wees welkom aan de Stamtafel en praat mee. 

Doelgroep

Bij de Stamtafel is iedereen welkom. We nodigen in het bijzonder de educatiespecialisten en leesconsulenten po uit van de Limburgse bibliotheken; vanzelfsprekend ook je collega of samenwerkingspartner.
De focus ligt op de Limburgse Bibliotheken, maar andere bibliotheken/organisaties zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Programma

Het thema van de Stamtafel po is: Digitale geletterdheid. In de Stamtafel Kick-Off werd voor het primair onderwijs het thema mediawijsheid genoemd. We steken bij deze Stamtafel in op digitale geletterdheid zodat meerdere vaardigheden aan bod komen die kinderen nodig hebben in de digitale samenleving en waarin ze zichzelf moeten ontwikkelen.

Mediawijsheid is een onderdeel van digitale geletterdheid: het bewust, kritisch en actief inzetten van alle beschikbare media - digitaal en analoog - om de kwaliteit van je leven te vergroten én ervoor te zorgen dat je optimaal kunt deelnemen aan de wereld om je heen. Daarnaast gaat digitale geletterdheid over informatievaardigheden, computational thinking en ict-vaardigheden.

Voor aftrap van het programma hebben we Harriet Leget van Kennisnet uitgenodigd. Zij is medeauteur van het nieuwe Handboek Digitale Geletterdheid 2021-2022. Harriet neemt ons mee in wat Digitale Geletterdheid in het onderwijs betekent en hoe de relatie met taalvaardigheid eruit ziet. 

Daarna zal Ingrid de Jong van Cubiss vertellen over de Totaalaanpak Digitale geletterdheid (Cubiss, 2020). Deze aanpak biedt de bibliotheekprofessional inspiratie en houvast om basisscholen te ondersteunen een structurele plek in het (taal)onderwijs te geven.

Vervolgens wisselen enkele good practices uit en discussieren we in groepen over de rol van de lees(media)consulent en wat nog nodig is om deze rol goed uit te voeren.

Daarnaast besteden we aandacht aan een verschillende Cubiss publicaties verzameld op de speciale pagina Digitale geletterdheid en de toolkit Digitale geletterdheid van de Bibliotheek op school.

Stamtafels 2021

Kijk voor alle geplande Stamtafels op onze website

Meer informatie - tips

Meld je aan via onderstaand formulier. Vraag je iemand om digitaal aan te sluiten? Vraag of zij/hij zich ook aanmeldt.

Heb je nu al vragen of goede tips? Neem contact op met José Peijen.

Locatie

Meer weten?
Neem contact op met:

Inschrijven voor dit evenement

Zorg ervoor dat ze zich aanmelden!