30
november
2021
dinsdag 30 november 2021 / 13:30 tot 15:15 , Online

Stamtafel Positieve Gezondheid

Zoveel mogelijk eigen regie

Uitnodiging | Stamtafel | Online | 30 november 2021

Graag nodigen we je uit voor onze online bijeenkomst over Positieve Gezondheid (PG) op 30 november van 13.30 uur tot 15.15 uur. Een extra stamtafelbijeenkomst om te bespreken hoe jouw bibliotheek en het Limburgs bibliotheeknetwerk dit belangrijke thema kan oppakken. Welke bijdrage kunnen we samen leveren in het provinciale en landelijke PG-netwerk en daarmee binnen het sociale domein?

Wat is Positieve Gezondheid?

In 2012 heeft de huisarts Machteld Huber het concept PG in Nederland geïntroduceerd. Daarbij wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Daarmee is gezondheid niet alleen meer het domein van zorgprofessionals, maar van de hele gemeenschap. Het gaat immers om ieders vermogen om met veranderende omstandigheden om te gaan. PG is daarmee ook een belangrijk thema binnen de opdracht van de bibliotheek. 

Positieve_Gezondheid_1.png
Wat brengt deze stamtafel jou?

  • Meer inzicht in wat Positieve Gezondheid precies inhoudt.
  • Een goed beeld welke spelers en partners er zijn in het Limburgse PG netwerk en wat zij doen.
  • Concrete voorbeelden van PG-activiteiten en ervaringen van andere bibliotheken.
  • Suggesties en zienswijzen over de manier waarop jouw bibliotheek PG kan aanvliegen en oppakken.

 

De rol van Cubiss

Tijdens deze stamtafel ga je ontdekken welke behoefte er bij jouw organisatie is en wat Cubiss hierin kan betekenen.  Je kunt aangeven wat Cubiss in 2022 met dit thema kan doen voor én met het Limburgse bibliotheeknetwerk. Via de Cubiss Padlet bieden we concrete informatie (denk aan actuele inhoudelijke artikelen, informatie over netwerkpartners, folders, contactpersonen etc.) over PG.

Programma

  • Introductie met uitleg over het begrip Positieve Gezondheid door Institute for Positive Health (IPH)
  • Presentatie over Positieve Gezondheid in Limburg door Martine van de Venne, kernpartner binnen de Beweging Limburg Positief Gezond (BLPG). Zij neemt je mee in de visie, missie en initiatieven en de verbindingen met de Limburgse bibliotheken. Daarnaast vertelt ze over het Limburgse Opleidingsplan. Ook Limburgse bibliotheekmedewerkers en –vrijwilligers kunnen de Basiscursus Positieve Gezondheid volgen. 
  • Ervaringen in de Limburgse bibliotheken: We gaan in gesprek over de initiatieven van twee Limburgse bibliotheken die PG in hun programma hebben opgenomen.  
  • Inzicht in landelijke initiatieven en ervaringen  
  • Met elkaar in gesprek: Met elkaar in gesprek: hoe kun je in 2022 aan de slag met PG en de partners in de netwerken?

 

Aanmelden voor de stamtafel

Heb je collega's of ken je mensen in jouw netwerk die deze Stamtafel interessant vinden? Attendeer ze gerust op de mogelijkheid om deel te nemen.  

Je ontvangt na inschrijving automatisch een bevestigingsmail. Als je deze niet gekregen hebt, kijk even in je spambox.

Schrijf je in en draag bij aan Positieve Gezondheid!

 

Bekijk agenda-overzicht