19
mei
2022
donderdag 19 mei 2022 / 10:00 tot 12:00 , Online | Zoom

Stamtafel Nieuwkomers 19 mei 2022

 

Doelgroep

Tijdens de stamtafel verkennen we met elkaar hoe de bibliotheek van waarde kan zijn voor nieuwkomers (in de brede zin van het woord) en hun integratieproces.  
De focus ligt op de Limburgse Bibliotheken, maar andere bibliotheken/organisaties zijn natuurlijk ook van harte welkom. 

Programma 

Bibliotheken en nieuwkomers: al jarenlang een vertrouwde combinatie. Intussen wordt de groep nieuwkomers groter en diverser, bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne.  
Welk aanbod heeft de bibliotheek voor deze diverse doelgroep? Hoe ga je om met de (cultuur-)verschillen en hoe krijgt de nieuwkomer wat hij nodig heeft? Daar praten we in de stamtafel Nieuwkomers over door, samen met: 

 • Toos van den Beuken van Bibliotheek Helmond-Peel. Zij vertelt over het succesvolle project Poolse PeuterPret en wat ervoor nodig was om deze doelgroep te bereiken. 
   
 • Ineke Hurmans van IamNL. Zij geeft ons een inkijkje in haar bedrijf. Bij IamNL werken meer dan vijftig statushouders die dolgraag aan de slag willen. Ze werken aan hun persoonlijke plan om écht mee te doen in Nederland, ze leren de Nederlandse taal en ervaren de Nederlandse werkcultuur.  
   
 • Brahim Fattah van Pro Demos die met ons het gesprek aangaat over onder meer het interactieve spel Democracity voor Nieuwe Nederlanders. Ook vertelt hij over zijn ervaringen met nieuwkomers en hoe de wederzijdse verwachtingen niet altijd overeenkomen.
   
 • Elize Smal van Pharos. Zij vertelt over de module 'Gezond Inburgeren'. 
   
 • Open gesprek over wat we in de bibliotheek kunnen betekenen voor Oekraïense vluchtelingen. 

 

Stamtafels 2022

Kijk voor alle geplande Stamtafels op onze website

Meer informatie

Meld je aan via onderstaand formulier. Vraag je iemand om digitaal aan te sluiten? Vraag of die gene zich ook aanmeldt.

Heb je nu al vragen of goede tips? Neem contact op met Nieke Geschiere.

Bekijk agenda-overzicht