28
februari
2023
dinsdag 28 februari 2023 / 10:00 tot 12:30 , Online | Zoom

Stamtafel Hoger Bereik 1 - 28 februari 2023

In Nederland hebben veel mensen boven de 18 jaar moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Om hen verder te helpen bieden de bibliotheken allerlei cursussen aan. Maar de stap naar die cursussen blijkt lastig te zijn. Want wie zijn deze mensen eigenlijk? Waar vinden we ze en werven we ze? 

We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen en ideeën. Dus meld je aan!

Doelgroep

We nodigen in het bijzonder specialisten/ aandachtsfunctionarissen basisvaardigheden, marketing & communicatie, programmamakers en taalhuiscoordinatoren uit. Vanzelfsprekend zijn ook andere collega's en samenwerkingspartners van harte welkom. 

Programma 

 • Maurice de Greef, leerstoelhouder Unesco Leerstoel VE, geeft een beeld van de Nederlanders boven de 18 jaar die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Wie zijn deze mensen eigenlijk? Waar lopen zij tegenaan?
   

 • Ivette Sprooten, adviseur van Cubiss, interviewt Marian Janssen - De Goede van Zet een Punt over de resultaten van het onderzoek over werving voor camouflagecursussen met de methodiek KLASSE!.  Bij dit onderzoek waren vijf proeftuinen betrokken, waaronder Bibliocenter. Het onderzoek werd uitgevoerd door Marian, Cinop, IttA, en Kohnstamm.
   

 • Whooz, Cubiss en Rijnbrink hebben voor bibliotheken in Whize/Mosaic een nieuw doelgroepprofiel ontwikkeld met als naam: NT1 Taalgroeiers. Dit profiel bestaat uit huishouders met Nederlands als moedertaal en vergrote kans op de aanwezigheid van laaggeletterdheid. Tijdens deze presentatie laat Ilse Pullens, adviseur bij Cubiss en initiator van deze innovatie, in Whize zien hoe het profiel wordt ontsloten via de Whize-analysetool en doelgroepenkaart. Bibliotheken kunnen via de online analysetool onder andere in beeld krijgen hoe groot deze groep in hun werkgebied is.
   

 • Josja Pieterse, adviseur Basisvaardigheden bij Probiblio, geeft een presentatie over gecijferdheid. Zij zal ingaan op het aanbod in de bibliotheek en je ‘cijferbewustzijn’ vergroten.
   

 • Bart Pastoor, projectleider ProDemos Limburg neemt ons mee in hoe je laaggeletterden informeert over de verkiezingen, hoe je met hun in gesprek gaat en welke materialen daarvoor beschikbaar zijn.

 

Aanmelden

Aanmelden kan via onderstaand formulier. 

Stamtafels 2023

Kijk voor alle geplande Stamtafels op onze website. 

Meer informatie

Heb je nu al vragen of goede tips? Neem contact op met Ivette Sprooten.

Bekijk agenda-overzicht >>

Locatie

Online bijeenkomst. Een deelnamelink volgt na aanmelding.