28
september
2023
donderdag 28 september 2023 / 10:00 tot 12:00 , Online | Zoom

Stamtafel Digitaal Burgerschap - 28 september 2023

 

Doelgroep

De stamtafel is bedoeld voor bibliotheken uit Limburg, Brabant en Utrecht. 

Programma

Desinformatie. Het internet staat er vol mee. De toegang tot zoveel informatie is zowel een zegen als een vloek. Want hoe weet je nu of de informatie die je leest of ziet betrouwbaar is. Tegenwoordig is dit niet meer zo makkelijk,
zo blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over foutieve en misleidende informatie op sociale media. Het gaat dan vooral om zorgen over het gevaar dat mensen beïnvloed worden door misinformatie, onder meer bij verkiezingen. Daarnaast zijn er zorgen over vervelende omgangsvormen online, zoals bedreigingen en beledigingen.

Een essentieel onderdeel van betrouwbare informatie is dat journalisten onafhankelijk hun werk kunnen doen en niet bang hoeven te zijn voor macht en controle van de overheid of andere organisaties. Daardoor kunnen journalisten niet gekleurde artikelen schrijven en kunnen burgers weloverwogen keuzes maken of ze bijvoorbeeld wel of niet op een bepaalde partij stemmen, of producten kopen bij een bepaald bedrijf etc.

  • Tijdens de stamtafel vertelt Isdatechtzo.nl over waar zij nu mee bezig zijn. Interessante informatie voor jezelf als bibliotheekmedewerker maar ook voor de bezoekers van de bibliotheek. Want hoe kun je bezoekers informeren over de werking van nepnieuws of hoe controleer je of een bericht betrouwbaar is? Isdatechtzo.nl is door Netwerk Mediawijsheid in samenwerking met Beeld&Geluid Den Haag en ECP opgericht om hierover te informeren.
  • Eugene van Loo en Luca Smeets, programmamakers bij SCHUNCK, gaan met ons het gesprek aan over mediawijsheid.
  • Tot slot neem Dionne Klein, projectleider Digitaal Burgerschap, ons nog mee in mededelingen rondom Digitaal Burgerschap vanuit Cubiss en het landelijke kernteam.

Stamtafels 2023

Kijk voor alle geplande Stamtafels op onze website

Aanmelden

Aanmelden kan via onderstaand formulier. 

Heb je nu al vragen of goede tips? Neem contact op met Dionne Klein.

Bekijk agenda-overzicht >>

Locatie

De bijeenkomst is online via Zoom.