18
mei
2021
dinsdag 18 mei 2021 / 10:00 tot 12:30, Online/Digitaal

Stamtafel Dienstverlening voor nieuwkomers

Er is één plek waar je altijd welkom bent. Een plek waar je de verhalen en ervaringen hoort van vakgenoten. Waar je je eigen vragen en ervaringen kunt delen. En waar je met meer ervaringen, kennis en verhalen vandaan komt dan dat je kwam: de Stamtafel. Wees welkom aan de Stamtafel en praat mee. 

Doelgroep

Tijdens deze Stamtafel gaan we onder andere dieper in op de nieuwe Wet inburgering die per 1 jan 2022 ingaat en hoe je je rol pakt als sociaal maatschappelijke bieb.
De focus ligt op de Limburgse Bibliotheken, maar andere bibliotheken/organisaties zijn natuurlijk ook van harte welkom. 

Programma

 • Migratie in Limburg - Als we het over migratie hebben in Limburg, waar hebben we het dan over? Om hoeveel migranten gaat het, en wat is de reden voor hun migratie? Wat wordt verwacht voor de toekomst? Onderzoeker Saskia von der Führ van Cubiss vertelt hier meer over. 
   
 • De Domijnen en hun aanbod voor nieuwkomers - Interview met Carolien Mahin en Nathalie Plones van De Domijnen over hun ervaring met onder meer Digisterker voor vluchtelingen.
   
 • De nieuwe inburgeringswet – In 2022 wordt de nieuwe inburgeringswet van kracht. Marjan Middelkoop vertelt erover en over de kansen die de nieuwe wet oplevert voor de bibliotheek.  
   
 • Kletsmaatjes - Interview met Sylvia de Groot Heupner van Het begint met Taal. Corona zorgde ervoor dat vrijwilligers en taalleerders elkaar niet meer fysiek konden ontmoeten. Het online-video-bel-project Kletsmaatjes ontstond en werd een enorm succes! Sylvia vertelt erover en over de plannen om Kletsmaatjes lokaal uit te rollen. 
   
 • Nieuwkomers en positieve psychologie – Mike Brouwer, regiocoördinator van Divosa, maar bij ons aanwezig als coach van vluchtelingen, vertelt over zijn werk. Over de kracht van positieve psychologie en bibliotherapie.  
   
 • Onderzoek aanbod basisvaardigheden voor anderstaligen – Tirza de Fockert van de KB vertelt over het onderzoek dat ITTA in opdracht van de KB en Het begint met taal heeft gedaan naar de leervraag van anderstaligen in Nederland, en hoe het bestaande aanbod daarop aansluit. Met tips voor nog betere aansluiting van vraag en aanbod! 
   

Stamtafels 2021

Kijk voor alle geplande Stamtafels op onze website

Meer informatie

Meld je aan via onderstaand formulier. Vraag je iemand om digitaal aan te sluiten? Vraag of zij/hij zich ook aanmeldt.

Heb je nu al vragen of goede tips? Neem contact op met Nieke Geschiere.

Locatie

Meer weten?
Neem contact op met:

Inschrijven voor dit evenement

Zorg ervoor dat ze zich aanmelden!