17
september
2019
dinsdag 17 september 2019 / 13:00 tot 17:00, ROC Tilburg

Samen voor een geletterd Brabant!

Op Prinsjesdag gaan wij met elkaar in gesprek over taal. Stichting Lezen & Schrijven en Cubiss organiseren samen deze dag. We delen informatie rondom taal. We geven inspirerende voorbeelden van organisaties die al mooie acties ondernomen hebben. Er komen interessante sprekers, zoals Sheila Sitalsing.  En we zetten de TaalHelden in het zonnetje!

Programma  

12.30 - 13.00 uur ontvangst 
13.00 - 17.00 uur plenair programma, kennissessies en taalheldenfeest 
17.00 uur afsluiting en borrel 

Plenair programma  

Met onder andere: 

Lex Uiting.jpgLex Uiting, dagvoorzitter. Lex is verslaggever en presentator. Bekend van RTL Late Night, Expeditie Robinsons en Nao 't Zuuje. En jurylid van de Voorleeswedstrijd.

Sheila Twitter.jpg

Sheila Sitalsing, zij is journaliste en columniste. Ze geeft haar visie op laaggeletterdheid. 

 

 

Jeroen Weyers (Rayoncoördinator Brabant Stichting Lezen & Schrijven) en Maurice D’haene (Programmaleider Cubiss Brabant) over 4 jaar Taal voor het leven. Met goede voorbeelden. 

Kennissessies 

We delen goede voorbeelden uit gemeenten, gezondheidszorg en bedrijfsleven:

  • Vinden van de doelgroep, Wanda Moelands (volwasseneducatie en programmamaker Theek 5): Hoe bereik je de moeilijk bereikbare NT1-doelgroep? Door de Taalmeter. De gemeente Geertruidenberg deed dat en zorgde daarna voor passend aanbod. 
  • Gezondheidsvaardigheden, Frank de Haan (manager kenniskern strategie en bestuur Amphia ziekenhuis): Het Amphia ziekenhuis heeft in samenwerking met een taalpanel de communicatie aangepast en medewerkers getraind in het herkennen en bespreken van laaggeletterdheid. 
  • Helder communiceren, hoe doe je dat als organisatie? Theodora Verploegen (projectleider Klare Taal in gemeente Oss): Veel organisaties en overheden communiceren met hun klanten of inwoners. Maar hoe doe je dat als organisatie, helder communiceren? 
  • Gezinsaanpak, Esther de Vries (taalregisseur Stichting Lezen & Schrijven) en Marjan Middelkoop (adviseur Cubiss): Ouderbetrokkenheid vergroten én de taal leren: ouders én kinderen profiteren van cursussen voor ouders. 
  • Financiële vaardigheden, Gesprek over de aanpak van CZ  
  • Digitale vaardigheden 
  • Taal op het werk, Hoe herken je laaggeletterdheid op de werkvloer? Hoe pak je het aan? Wat levert het de werkgever én de werknemer op? Een voorbeeld uit de praktijk. 

TaalHelden  

Drie Brabanders zetten we vandaag in het zonnetje; een bruggenbouwer, een taalbegeleider en een cursist. Zij vallen tussen de goede voorbeelden extra op en zijn echte TaalHelden.  

Bijpraten  

We sluiten af met een netwerkborrel, zodat je na kunt praten met anderen die zich inzetten voor dit thema. 

Bijzonderheden

Geef je nu op via onderstaande link. Als je je hebt aangemeld, gaan we uit van je komst.
Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Locatie

ROC Tilburg, Gershwinstraat 10, 5012 AR Tilburg

Meer weten?
Neem contact op met:

Inschrijven voor dit evenement