17
september
2019
dinsdag 17 september 2019 / 13:00 tot 17:00, ROC Tilburg

Samen voor een geletterd Brabant!

Op Prinsjesdag gaan wij met elkaar in gesprek over taal. Stichting Lezen & Schrijven en Cubiss organiseren samen deze dag. We delen informatie rondom taal. We geven inspirerende voorbeelden van organisaties die al mooie acties ondernomen hebben. Er komen interessante sprekers, zoals Sheila Sitalsing.  En we zetten de TaalHelden in het zonnetje!

Programma  

12.30 - 13.00 uur ontvangst 
13.00 - 17.00 uur plenair programma, kennissessies en taalheldenfeest 
17.00 uur afsluiting en borrel 

Plenair programma  

Met onder andere: 

Lex Uiting.jpgLex Uiting, dagvoorzitter. Lex is verslaggever en presentator. Bekend van RTL Late Night, Expeditie Robinsons en Nao 't Zuuje. En jurylid van de Voorleeswedstrijd.

Sheila Twitter.jpg

Sheila Sitalsing, zij is journaliste en columniste en lid van de Raad van Toezicht van L&S. Ze geeft haar visie op laaggeletterdheid. 

 

 

Ernestine Schipper (Senior Projectleider Stichting Lezen & Schrijven) en Maurice D’haene (Programmaleider Cubiss Brabant) over 4 jaar Taal voor het leven. Met goede voorbeelden. 

Kennissessies 

We delen goede voorbeelden uit gemeenten, gezondheidszorg en bedrijfsleven:

  • Vinden van de doelgroep, Wanda Moelands (volwasseneducatie en programmamaker Theek 5): Hoe bereik je de moeilijk bereikbare NT1-doelgroep? Door de Taalmeter. De gemeente Geertruidenberg deed dat en zorgde daarna voor passend aanbod. 
  • Gezondheidsvaardigheden, Frank de Haan (manager kenniskern strategie en bestuur Amphia ziekenhuis): Het Amphia ziekenhuis heeft in samenwerking met een taalpanel de communicatie aangepast en medewerkers getraind in het herkennen en bespreken van laaggeletterdheid. 
  • Je organisatie helder laten communiceren, hoe doe je dat? Theodora Verploegen (projectleider Klare Taal in gemeente Oss): Veel organisaties en overheden willen met hun klanten of inwoners communiceren in eenvoudige taal. Maar hoe doe je dat als organisatie, helder (blijven) communiceren? Dat blijkt niet alleen een kwestie te zijn van de brieven en de website aanpassen. “Als je je organisatie in klare taal wil laten schrijven, moet je dat niet in je eentje doen. Je hoeft ook niet als politieagent op te treden.”
  • Gezinsaanpak, Esther de Vries is taalregisseur bij Stichting Lezen & Schrijven. Marjan Middelkoop is adviseur bij Cubiss. In de sessie Gezinsaanpak gaan ze het hebben over de rol van ouders in de taal- en schoolontwikkeling van hun kind. Ze informeren je over de gewijzigde training en de materialen 'Voor jou en je kind' (voorheen Taal voor thuis). Met ervaringsdeskundige Femke Wetsers en de deelnemers bespreken ze de ervaringen rond taal en gezin.
  • Financiële vaardigheden, Dave Huijgen (teamleider bij CZ)  over de relatie tussen schulden, zorgverbruik, gezondheid en laaggeletterdheid. Maatwerkaanpak opschalen. Help mee: hoe trigger jij de blauwe en rode collega’s in jouw organisatie?
  • Taal op het werk, Harm van Zutphen (Trainer en Adviseur basisvaardigheden bij IBN) vertelt wat de aanleiding is voor de taalaanpak bij IBN en hoe hij dat doet. Wat levert het op en waar loop je tegenaan. Moon Fung Fong (adviseur bij Cubiss) spreekt met verschillende werkgevers van bedrijven die aan de slag zijn met taal op het werk. Ze legt uit dat elk taaltraject binnen een bedrijf uniek is, noodzakelijk en vooral ook een proces van lange adem. 

TaalHelden  

Drie Brabanders zetten we vandaag in het zonnetje; een bruggenbouwer, een taalbegeleider en een cursist. Zij vallen tussen de goede voorbeelden extra op en zijn echte TaalHelden.  

Bijpraten  

We sluiten af met een netwerkborrel, zodat je na kunt praten met anderen die zich inzetten voor dit thema. 

Bijzonderheden

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Locatie

ROC Tilburg, Gershwinstraat 10, 5012 AR Tilburg

Inschrijven voor dit evenement