17
april
2023
maandag 17 april 2023 / 9:30 tot 12:30 , Bibliotheek Bibliocenter Weert

Regiobijeenkomst Limburg 2023: 'Gelijke kansen voor iedereen'

Graag nodigen we je uit voor de regiobijeenkomst Limburg met het thema 'Gelijke kansen voor iedereen'.

De regiobijeenkomst 

Deze bijeenkomst is een samenwerking tussen team Relatiebeheer Particulieren Belastingdienst, team Relatiebeheer Dienst Toeslagen en Cubiss Limburg. Het doel is om het regionale netwerk te versterken en samen ervaringen en informatie uit te wisselen die je kunt inzetten bij de hulp die jullie bieden aan burgers.

Voor wie

De bijeenkomst is bedoeld voor alle relaties die burgers helpen met belasting-, toeslagen- en invorderingsgerelateerde zaken. Alle genodigden komen uit de regio en spelen een actieve rol in het dienstverlenende netwerk.

Programma

Inloop: 9.30 uur.
Start programma: 10.00 uur.
Einde: 12.30 uur.

Tijdens de bijeenkomst vertelt Ralf Embrechts zijn inspirerende verhaal. Hij is medeoprichter van armoedeglossy Quiet 500, waarmee stille armoede een gezicht kreeg. 

Daarna zal Luc Kessels van Synthese vertellen over het FIP (Financieel Informatiepunt) dat ze organiseren in Bibliotheek Bibliocenter Weert.

Marij Scholte, community librarian van Bibliotheek Bibliocenter Weert licht het IDO (Informatiepunt Digitale Overheid) toe.

Na het plenaire gedeelte is er een informatiemarkt. Daar vind je bijvoorbeeld een kraam van Humanitas over het project Get a Grip en van Logius over machtigingen over DigiD.

En natuurlijk is er gelegenheid om samen onder het genot van een kop koffie en een broodje ideeën en ervaringen uit te wisselen.

Informatiemarkt

De volgende organisaties zijn aanwezig:

  • Kennisnetwerk belastingen en toeslagen: Kennisnetwerk is het online platform voor de uitwisseling van kennis en informatie. Met Kennisnetwerk kun je je voorbereiden op de ondersteuning bij aangifte inkomstenbelasting en het aanvragen en/of wijzigen van toeslagen. Daarnaast kun je op de website van Kennisnetwerk tips, cursussen en toetsen vinden om je kennis te toetsen.
  • Toeslagen: Dienst Toeslagen deelt graag hoe zij burgers wil stimuleren gebruik te maken van hun recht op toeslagen, om niet-gebruik te voorkomen. Samenwerking met jullie als dienstverlener kan hierbij belangrijk zijn.
  • Landelijke Incasso Centrum (LIC): Bij het landelijk Incasso Centrum werken we met massale processen. Wij willen massaal persoonlijker maken. Bij de invordering komt natuurlijk veel kijken. Heb je vragen over hoe het in zijn werk gaat met de betalingsregeling voor belasting- of toeslagschulden? Loop je in de praktijk tegen bepaalde casuïstiek inzake de invordering aan. Hoe werkt uitstel van betaling en hoe zit het met de herstart van de invordering? Voor al dit soort vragen staan ze voor je klaar.
  • Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), CJIB is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij doen inning en incasso van verkeersboetes, maar innen ook andere geldboetes. Met invorderingen gerelateerde vragen kun je bij hen terecht.
  • Logius: als beheerder van DigiD, DigiD machtigingen en MijnOverheid is aanwezig om vragen te beantwoorden. Zij ontvangt ook graag feedback waar tegenaan gelopen wordt bij het gebruik of het hulp geven bij deze producten. Daarnaast kan zij toelichten waarom bepaalde zaken zijn zoals ze zijn en hoe deze passen  in het toekomstig beeld van veilig en makkelijk toegang verkrijgen tot overheidsdiensten via internet.
  • Stichting Lezen & Schrijven, er zijn 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer en smartphone. Dat is 18% van alle Nederlanders. Niet goed kunnen lezen, schrijven en rekenen heeft gevolgen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan of hebt minder grip op geldzaken. Ongeveer 50% van mensen met problematische schulden heeft moeite met taal. Stichting Lezen & Schrijven werkt aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. 
  • Get a Grip is een project van Humanitas. Bij Get a Grip worden jongvolwassenen gekoppeld aan een vrijwilliger die hen ondersteunt bij het op orde krijgen van hun administratie en geldzaken. Vrijwilligers helpen jongeren bij het treffen van betalingsregelingen en het maken van een bespaarplan. Daarnaast gaan zij het gesprek aan met jongeren over verleidingen, keuzes en de toekomst. 
     

Aanmelden

Enthousiast geworden en van plan te komen? Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!
Je kunt je aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.
Mocht je na aanmelding toch verhinderd zijn, stellen we het op prijs als je dat ook aan ons doorgeeft.

* Mocht aanmelden via het formulier niet lukken, meld je dan aan via limburg@cubiss.nl * 
 

Meer informatie

Heb je vragen? Neem dan contact op met Loes Steens, adviseur bij Cubiss, of stuur een mail naar maatschappelijkdienstverleners@belastingdienst.nl. 

We verwelkomen je graag in Weert op 17 april 2023!

Bekijk agenda-overzicht >>

Locatie

Bibliotheek Bibliocenter Weert | Wilhelminasingel 250 | 6001 GV Weert

Trein: station Weert, 10 minuutjes lopen.
ParkerenPatronaatsplein, Muntpassage, 6001 GV Weert.