08
december
2022
donderdag 08 december 2022 / 9:30 tot 11:00 , Online

Online verdiepingssessie ‘Leiderschap in Lezen’ op 8 december

Cubiss en BiSC organiseren themabijeenkomsten over leiderschap in lezen. De fysieke aftrap vond op 20 september plaats. Daarna vonden er verschillende online verdiepingssessies plaats en nu is het tijd voor alweer de laatste online verdiepingsbijeenkomst op 8 december via Teams van 09.30-11.00 uur.

8 december – de zichtbaarheid van de educatieve bibliotheek bij partners en stakeholders

In de serie over ‘leiderschap in lezen’ hebben we verschillende thema’s de revue laten passeren. Een kijkje in de toekomstige uitdagingen van de bibliotheeksector vormde de aftrap, vervolgens keken we naar de veranderende rol van de leesconsulent, hoe je dat als bibliotheek kunt vormgeven en wat de gevolgen daarvan (kunnen) zijn. De derde sessie stond in het teken van werkgeverschap: hoe krijg je nou die mensen binnen die geschikt zijn voor die veranderende rol van leesconsulent en hoe houdt je ze binnen? Eén belangrijk gegeven kwam in de vorige sessies vaak naar voren: we zijn (nog) niet zichtbaar genoeg om alles voor elkaar te krijgen wat we willen. De politiek en scholen hebben nog niet altijd genoeg structureel geld over voor de bibliotheeksector waarmee we echt zoden aan de dijk kunnen zetten. Daarom staat de laatste online verdiepingssessie op 8 december in het teken van zichtbaarheid onder leiding van twee boeiende sprekers die beide een totaal ander perspectief laten zien.

  • Oscar Kneppers, succesvol ondernemer en oprichter van onder andere Rockstart, neemt jullie mee in zijn verhaal over de bibliotheek als Leesambassade. Hij heeft ervaring met het begeleiden van start-ups en kent de vragen en problemen waar deze beginnende bedrijven tegenaanlopen: hoe zet je je ‘merk’ neer? Hoe kom je aan tafel bij de juiste mensen? Hoe zet je jezelf neer als aantrekkelijk werkgever voor nieuwe aanwas? Oscar ziet de bibliotheek als een leesambassade. Maar wat is dat precies, een leesambassade? Waarom zou het goed zijn om onszelf zou neer te zetten en hoe kunnen we dat doen? Oscar: “eigenlijk heeft de bibliotheek álle ingrediënten om een succesvolle leesambassade te kunnen zijn. De plekken zijn er, de collectie is er en de expertise ook”. Toch loopt de bibliotheek tegen bepaalde grenzen en problemen aan en daar gaat Oscar met jullie naar kijken. Hoe komen we als bibliotheek bij de juiste (politieke/bestuurlijke) mensen aan tafel? Hoe laten we als bibliotheek zien wie we zijn aan onze klanten (met name gemeente, scholen en kinderopvang)? En hoe laten we ons zien als aantrekkelijke werkgever voor nieuwe aanwas?
     
  • John Goedee, hoogleraar aan de Tilburg University, duikt met jullie in de ketenregie. Wat is de keten waarin de bibliotheek zich begeeft en wat is de plek van de bibliotheek daar precies in? En hoe regisseer je die keten vervolgens zo dat je dingen voor elkaar krijgt? John laat in die context zien hoe je succesvol kunt samenwerken in complexe (keten)samenwerkingsprocessen en hij geeft inzicht in de dilemma’s waarmee je te maken krijgt als onderdeel van die keten. 
     

Bedoeld voor  

Deze verdiepingssessie wordt georganiseerd voor educatiemanagers en HR- verantwoordelijken die zich bezighouden met de zichtbaarheid van de bibliotheek naar partners en stakeholders toe. Wat willen we als bibliotheek(sector) zijn en hoe zorgen we ervoor dat we dat ook voor elkaar krijgen? 

Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor de online verdiepingssessie van 8 december. Dit is tevens de laatste sessie. 

Bekijk agenda-overzicht >>

Locatie

Online