15
februari
2023
woensdag 15 februari 2023 / 9:30 tot 10:30 , Online

Netwerksessie Collectie en jongeren: Young Adult literatuur

Op 15 februari ben je van harte welkom bij een korte Teams-bijeenkomst over Young Adult literatuur van 9:30 tot 10:30 uur.

Programma

Tijdens een vorige netwerkbijeenkomst in Breda maakten we kennis met Ronald Reijnaards van de Engelstalige boekhandel Lattes and Literature en bezochten we deze boekhandel. Een hele interessante ontmoeting! Ronald Reijnaards gaat ons op 15 februari meer te vertellen over een viertal genres die aanslaan bij jongeren en die steeds meer worden aangeschaft door de jeugd zelf, maar ook door scholen en ouders, om het lezen te stimuleren. Het betreft:

  • Graphic Novels - Dit zijn boeken in stripvorm en werden lange tijd verward met comics. Graphic novels zijn een genre op zich waarbij zowel luchtige als zwaardere thema's aan bod komen.
  • Hi-lo boekjes - Het gaat om boeken geschreven voor een hogere interesse leeftijd met een lagere leesleeftijd. Deze boeken van bekende auteurs hebben een drempelverlagend effect voor kinderen waarbij Engels niet de moedertaal is. Waar deze boeken in de US en UK vooral worden gebruikt voor kinderen met dyslexie, danwel een aversie voor lezen, zijn deze erg geschikt voor kinderen met een andere moedertaal dan Engels.
  • Manga - Japanse stripverhalen zijn momenteel razend populair en kan net dat zetje geven om toch met een boek in de handen te eindigen. Bovendien zijn er binnen het genre manga zeer diverse stromingen varierend van lichte fantasy, bijvoorbeeld Legend of Zelda of Promised Neverland, tot hedendaagse verhalen welke zich richten op het alledaagse leven op school of relaties, zoals Nisekoi, tot zwaardere verhalen welke ook tot de graphic novel categorie behoren, zoals bijvoorbeeld Uzumaki.
  • Diversiteit - Er komen steeds meer interessante titels en mooi uitgegeven titels uit die zorgen voor inclusiviteit. Boeken met hoofdpersonen van verschillende achtergronden, sexuele geaardheid, een enkel boek over een hoofdpersoon met een beperking (als dit nog zo aangeduid mag worden), hoofdpersonen uit een samengesteld gezin. Het aanbod hierin wordt steeds groter. Belangrijk hierin is dat het 'anders' zijn niet de persoon definieert.

Daarnaast zullen we een toelichting geven op de verdere plannen voor 2023 van de werkgroep Collectie en jongeren.

Welkom!

Deze bijeenkomst is ook interessant voor schoolmediathecarissen. Stuur de uitnodiging vooral door naar de mediathecarissen uit je netwerk. 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.

Bekijk agenda-overzicht >>