11
oktober
2022
dinsdag 11 oktober 2022 / 15:30 tot 17:00 , Online

Mini-masterclass – Meertaligheid omarmen

Ook dit jaar staat er een mini-masterclass over meertaligheid op de agenda: het is een onderwerp waar we bij Cubiss nog lang niet mee klaar zijn. Stonden we vorig jaar stil bij meertaligheid en leesbevordering, dit jaar omarmen we meertaligheid volledig. In nummer 5 van het online magazine Lees Lezer Leest! benaderen we het vanuit allerlei invalshoeken door tal van wetenschappers aan het woord te laten. Zo gaat het over taal als communicatiemiddel, thuistaal, taal als poëzie, maar ook over streektaal en straattaal. ‘Er is niet zoiets als “het Nederlands”.’ ‘Taal is onderdeel van wie we zijn.’ ‘Talen worden rijker van meertaligheid.’ Dit zijn slechts enkele prikkelende uitspraken uit de interviews met Marc van Oostendorp, Sharon Unsworth, Khalid Mourigh en veel anderen.

In de mini-masterclass van dinsdag 11 oktober borduren we hierop voort. Want hoewel er meer dan 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn opgegroeid met een andere taal naast het Nederlands, bestaat er in de samenleving een eentalige norm. Zo wordt er vaak gedacht dat de thuistaal de schooltaal in de weg staat. Maar het is andersom: talen kunnen elkaar juist helpen.
‘Erkennen dat er meer talen worden gesproken en daar aandacht aan besteden, kan op verschillende manieren,’ zegt universitair docent Josje Verhagen. ‘Vraag bijvoorbeeld eens “hoe heet dat in jouw taal?” of laat kinderen een opdracht doen in hun moedertaal. Koppelingen maken tussen de moedertaal en het Nederlands helpt namelijk bij het leren van het Nederlands; woorden blijven beter plakken als kinderen het kunnen koppelen aan een woord dat ze kennen.’

Bedoeld voor

Alle bibliotheekmedewerkers die belangstelling hebben voor meertaligheid. Maar ook leerkrachten, pedagogisch medewerkers en andere samenwerkingspartners. Deel deze uitnodiging gerust met geïnteresseerden binnen je netwerk.

Wat levert het je op?

Inspiratie & informatie!

Aanmelden

Meld je aan via onderstaand aanmeldformulier. Enkele dagen voor aanvang ontvang je de link naar de online bijeenkomst. Tot dan!

Meer weten over meertaligheid?

Het magazine Lees Lezer Leest! rondom meertaligheid is online.  Je leest er bijdragen van onder andere schrijver en illustrator Marit Törnqvist, Universitair hoofddocent Nederlandse taalkunde Josje Verhagen, directeur VoorleesExpress Anne Heinsbroek en meerdere bibliotheken waaronder de taalvriendelijke bibliotheek. 

Bekijk agenda-overzicht >>

Locatie

Online