2
november
2018
vrijdag 2 november 2018 / 09:30 tot 16:30, Muntgebouw Utrecht

Kom vrijdag 2 november naar Meer lezen, beter in taal in het mbo.

De urgentie van leesbevordering in het mbo staat als een paal boven water. Dat staat buiten kijf. Maar hoe zorg je dat dit structureel beleid wordt in de weerbarstige werkelijkheid van scholen? Hoe geef je het concreet vorm? En op welke manier betrek je directie, collega’s en externe partijen?

Deze landelijke conferentie van door Kunst van Lezen, Stichting Lezen, Koninklijke Bibliotheek, de Bibliotheek op School geeft je inspiratie en laat je kennismaken met nieuwe voorbeelden uit de praktijk.

Voor wie?

Voor medewerkers in het mbo en de bibliotheken: management van het mbo en de bibliotheken, docenten, beleidsmedewerkers, taalcoördinatoren, adviseurs educatie van bibliotheken.

Programma

Dagvoorzitter: Thomas van Dalen 

  • 09.30 - 10.00 uur Inloop en ontvangst

Bij binnenkomst kiest u de deelsessie die u in het middagprogramma wilt volgen.

  • 10.00 - 12.30 uur Plenair programma

Het plenaire programma wordt geopend door dagvoorzitter Thomas van Dalen. Daarnaast is er aandacht voor de zienswijze van de MBO-Raad en biedt Kees Broekhof inzicht in de laatste stand van zaken rond het onderzoek naar Meer lezen, beter in taal in het mbo. Hij laat zien wat de effecten zijn op de taalontwikkeling van studenten door vrij lezen en vrijetijdslezen in het mbo.

  • 12.30 - 13.30 uur Lunch
  • 13.30 - 15.00 uur Deelsessies

In iedere deelsessie is aandacht voor de volgende stap: wat is nodig voor meer lezen, beter in taal en hoe pak je dat als school en bibliotheek aan. U heeft de keuze uit:

DEELSESSIE 1
Lezen in een burgerschapscontext, fictie en non-fictie rond uitdagende thema’s door Erna van Koeven van Hoogeschool Windesheim, Lammie Prins van het Deltion College Zwolle en Sanne Gras van Stadkamer Zwolle; met daarin ook aandacht voor de samenwerking tussen de bibliotheek en de mediatheek op school

DEELSESSIE 2
Lezen, leesomgeving en leesconsult in school. Wie meer leest, is beter in taal. Echter: studenten lezen niet of weinig. Ze lezen weinig, omdat ze het niet leuk vinden. Ze vinden het niet leuk, omdat ze het juiste boek nog niet hebben gevonden. Wij helpen studenten bij het vinden van het juiste boek. Er is een actuele en gevarieerde collectie op school. De boekenkasten zijn in of nabij het klaslokaal. Dat stimuleert dat studenten met plezier gaan lezen. Lezen is onderdeel van het lesprogramma en is de normaalste zaak van de wereld. Hoe vindt een student het juiste boek? Welk effect heeft dat op hem of haar? Waarom enthousiasme voor een schoolbieb? Wat is de sleutel tot het succes? door Marlies Groot van het Koning Willem I College ’s Hertogenbosch en Annette Janssen van Bibliotheek ’s Hertogenbosch

DEELSESSIE 3
(Voor)Lezen en taal: eigen leesvaardigheid en beroepsvaardigheden in samenhang met de VoorleesExpress en Boekstart in de kinderopvang met studenten van ROC Midden-Nederland, locatie Amersfoort door Diny Scheper van Bibliotheek Eemland en Marijke Bos van Kunst van Lezen.

DEELSESSIE 4
Vrij lezen als basis voor geletterdheid: het belang van een leesroutine in het mbo. door Frank Schaafsma van ROC Deltion College Zwolle.

DEELSESSIE 5
Werken met betekenisvolle teksten door Inge van Meelis van het ITTA Amsterdam. Naast het vrije lezen is ook het lezen in de context van beroep en beroepsopleiding belangrijk voor mbo-studenten. Waardoor wordt bepaald, welke teksten betekenisvol zijn voor studenten? Kunnen we studenten stimuleren tot meer lezen in deze context en welke waarde heeft dat voor de taalontwikkeling?

  • 15.00 - 15.30 uur Plenair programma

In dit deel van het programma inventariseert Thomas van Dalen de opbrengsten van de deelsessies om zo de volgende stap te zetten naar wat nodig is voor meer lezen, beter in taal in het mbo.

  • 15.30 - 16.30 uur Afsluiting van de dag en borrel

Naast een verrassing sluit Thomas van Dalen de dag af, waarna bij de borrel het napraten en het maken van afspraken kan starten.

Praktische gegevens

LOCATIE

Muntgebouw Utrecht, Leidseweg 90, 3531 BG Utrecht

KOSTEN & BELEID VOOR REFUNDS

€ 50,00 p.p.

Restituties tot 1 dag voor evenement

Aanmelden

Aanmelden doet u hier (onder 'Tickets').

 

Locatie

Muntgebouw Utrecht, Leidseweg 90, 3531 BG Utrecht