11
december
2018
dinsdag 11 december 2018 / 13:30 tot 16:30, Aristo Eindhoven, Vestdijk 30, Eindhoven.

Masterclass Werken aan geletterdheid binnen een gezin 

Uit onderzoek weten we dat kinderen uit laaggeletterde gezinnen een grote kans lopen zelf laaggeletterd te worden. Om de cyclus van laaggeletterdheid die zo ontstaat te doorbreken, willen we binnen de Bibliotheek de handen ineenslaan. Door vanuit programma’s als BoekStart, de Bibliotheek op school, de VoorleesExpress en Basisvaardigheden samen te werken, ontstaat een gezinsaanpak voor geletterdheid binnen het gezin.  

Met deze gezinsaanpak ondersteunen we ouders in het verder ontwikkelen van hun basisvaardigheden én helpen we ze bij het voeren van een positieve (voor)leesopvoeding. Op die manier wordt de taalontwikkeling van hun kinderen gestimuleerd. De integrale gezinsaanpak vergroot de impact van nieuwe en bestaande initiatieven en geeft bovendien de kans om meer te doen voor moeilijk bereikbare groepen, zoals NT1-ouders. 

Waarom masterclasses? 

Tijdens de landelijke kennisdag Laaggeletterdheid: voorkomen en bestrijden op 17 mei is een begin gemaakt met het verbinden van preventie en curatie binnen de bibliotheek. Die lijn wordt voortgezet in de masterclass van dit jaar. Juist in zo’n setting kun je je eerst laten inspireren om direct daarna aan de slag te gaan met het opstellen van een eigen stappenplan. Petra Doelen van Lost Lemon, projectleider van Laaggeletterden in Beeld en Hoger Bereik, deelt haar ervaringen en begeleid je bij het maken van dat plan.  Deze masterclass over een gezinsaanpak laaggeletterdheid heeft een focus op NT1 ouders en kinderen. 

De masterclasses worden sinds 2015 georganiseerd en zijn een initiatief van Kunst Van Lezen in samenwerking met vier Provinciale Ondersteuningsinstellingen (Rijnbrink, Biblionet Drenthe, Cubiss en ProBiblio).  

Voor wie?  

Voor iedere masterclass nodigen we per bibliotheekorganisatie een team uit waarin zowel de kennis en ervaring vanuit Jeugd & Onderwijs als vanuit Basisvaardigheden aanwezig is. De masterclass richt zich met name op beleidsmatig en tactisch niveau: er zal vooral aandacht zijn voor processen en minder voor concrete activiteiten. Per team is er plaats voor maximaal 3 deelnemers.  

Inschrijven en meer informatie 

Bekijk hier alle informatie en data en schrijf je in! 

Voor meer informatie: José Peijen.

Praktische informatie: 

  • Datum: dinsdag 11 december 2018 
  • Tijd: 13.30 - 16.30 uur (inloop vanaf 13.15 uur) 
  • Locatie: Aristo Eindhoven, Vestdijk 30, Eindhoven.

Locatie

Aristo Eindhoven, Vestdijk 30, Eindhoven

Meer weten?
Neem contact op met: