29
januari
2020
woensdag 29 januari 2020 / 13:30 tot 17:00, Ontdekstation013, Tilburg

Masterclass Maakonderwijs 

Na twee succesvolle edities organiseren we op 29 januari opnieuw een masterclass Maakonderwijs. We delen verschillende succesverhalen rond het integreren van 'maken' op school.

Programma

Margot Appelman (CODA Apeldoorn) vertelt haar verhaal over duurzaamheid: hoe kun je als school, bibliotheek of maakplaats hiermee aan de slag. Duurzaamheid en innovatie gaan hand-in-hand. Tijdens de presentatie wordt er meer vertelt over het belang van het recyclen en hergebruiken van (plastic)afval. Daarnaast worden er concrete voorbeelden gegeven van activiteiten en lessen in CODA FabLab met duurzaamheid als thema. CODA gaat uit van het principe ‘one persons trash is another persons treasure’ en activeert de bezoeker om bewust naar eigen verbruik te kijken en te ontdekken welke (rest)materialen uit afval hergebruikt kunnen worden. Het Grondstoffenakkoord van de Rijksoverheid Nederland Circulair in 2050 is een aan de aanleidingen. Samen met bezoekers gaan wij de uitdaging aan om nieuwe natuurlijke materialen te maken, plastic te recyclen en vinden wij manieren om kleding en accessoires een nieuw leven te geven.

Martin Bokx (Directeur Pieter Brueghelschool uit Arnhem) deelt met ons hoe zijn basisschool maakonderwijs aanpakt en licht toe waar de successen en de risico's liggen. De school beschikt over een FabLab – een technieklokaal dat gelegenheid biedt tot het geven van modern maakonderwijs. De school heeft een visie geformuleerd over maakonderwijs en zal het curriculum en de didactiek daarvoor in de komende jaren ontwikkelen en verankeren in de dagelijkse onderwijspraktijk. Hoe zij hiermee zijn gestart en dit hebben ingericht deelt hij met ons.

Maartje Mutsaers (Ontdekstation013) legt uit wat het Ontdekstation013 in Tilburg is. In een industriële omgeving waar eerst treinen werden gerepareerd organiseren zij nu allerlei creatieve workshops waar kinderen hun talenten ontdekken op het gebied van techniek en wetenschap.

Rond 16.00 uur maken we ruimte voor kennisdeling en inspiratie onder het genot van een drankje.

Om 17.00 uur ga je naar huis met verse inspiratie over duurzaamheid in je eigen maakplaats en een mooi voorbeeld hoe je maakonderwijs binnen je school een vaste plek geeft. Daarnaast ontmoet je collega's uit het werkveld die actief met maakonderwijs bezig zijn.

Voor wie

Deze masterclass is geschikt voor mensen die werken in het (primair) onderwijs, in de bibliotheek of op een maakplaats. Voorkennis over maakonderwijs is niet noodzakelijk, wel handig.

 

Aanmelden

Een dag om niet te missen! Aanmelden kan via onderstaand formulier. Deelname aan de masterclass kost €49,50*. Stuur deze uitnodiging vooral door naar geïnteresseerde collega's.


Vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze uitnodiging? Neem contact op met Inga Spinhoven via i.spinhoven@cubiss.nl 

*Kosteloos annuleren tot 27 januari 2020.

Locatie

Burgemeester Brokxlaan 20,
Hal 79
5041 SB Tilburg
www.ontdekstation013.nl

Inschrijven voor dit evenement

Persoonsgegevens
Organisatie
Facturatiegegevens