10
december
2018
maandag 10 december 2018 / 13:00 tot 16:30, Cubiss, Sittard

Graag nodigen we je uit voor een gezamenlijke bijeenkomst vve/po en vo op maandag 10 december. Centraal in deze bijeenkomst staat het maakonderwijs en de lessenreeks MAAKfabriek.

We nemen je mee in de laatste ontwikkelingen rondom maakonderwijs, in relatie tot digitale geletterdheid. Je hoort hoe je met maakonderwijs op een speelse manier aan vaardigheden werkt, die horen bij digitale geletterdheid. Je maakt kennis met de gloednieuwe lessenreeks MAAKfabriek. En natuurlijk gaan de handen uit de mouwen en gaan we lekker maken!

Praktisch

Voor wie: projectleiders vve/po en vo Limburg. Wil je een leesconsulent meenemen. Dat kan!

Aanmelden: Meld je voor 31 november 2018 aan via het inschrijfformulier onderaan deze pagina. Als je je hebt aangemeld, rekenen we uiteraard wel op je komst.

Programma   

12.30 uur Inloop en ontvangst

13.00 uur Welkom, introductie op het programma door Elly Cuijpers

13.35 uur (Landelijke) ontwikkelingen vve/po door Elly Cuijpers
o.a.  website BoekStart, AVG en BoekStartbrieven, Scoor een boek!, diverse factsheets/flyer: storytelling, taal en media, overzicht apps  

14.00 uur (Landelijke) ontwikkelingen vo door Pascalle Haenen
o.a. opleidingshuis (stapelschema), open stelling monitor (vo en po), vorming regioteams

14.30 uur Ieder kind een maker door Mirjan Albers
Je wordt meegenomen in de laatste ontwikkelingen rondom maakonderwijs in relatie tot digitale geletterdheid. In 2021 krijgt Nederland een nieuw curriculum waar digitale geletterdheid een vast onderdeel van is. Wanneer je iets maakt, begin je met het oplossen van een probleem of vraagstelling. Het hele proces is een voortdurend onderzoek naar een zelfgemaakte oplossing, wat tussentijds vraagt om je plan bijstellen en leren van de fouten die je maakt. Dat eist behoorlijk wat creatieve denkkracht. Tegelijkertijd laat het je kritisch kijken naar bestaande oplossingen. Kortom: met maakonderwijs werk je op een speelse manier aan de vaardigheden die horen bij digitale geletterdheid. 

15.00 uur Pauze

15.15 uur MAAKfabriek door Sophie Vijgen en Mirjan Albers
Vervolgens is het tijd om kennis te maken met de gloednieuwe lessenreeks MAAKfabriek. In deze lessenreeks worden lezen en maken op een speelse manier samengebracht. Van bouwbeesten en steden, tot papertoys en spelletjes. Kortom: handen uit de mouwen en lekker maken! Je kunt aan de slag met een of meerdere van de onderstaande producten: 

De MAAKplaats (vve) 
StadsLab (groep 6, po)
Cardboard Game (groep 7, po)
BouwBeesten (groep 8, po)
Living Cardboard (leerjaar 1 & 2, vo)

Cadeau: vanuit het Limburgse project  Jeugd en Onderwijs worden de vijf producten uit de lessenreeks MAAKfabriek aan alle Limburgse Bibliotheken aangeboden. De kosten van de producten worden vergoed vanuit de provinciale subsidie

16.15 uur Afsluiting en uitdelen van de pakketten

16.30 uur Einde

Locatie

Inschrijven voor dit evenement