2
november
2017
donderdag 2 november 2017 / 09:30 tot 17:00, ‘s Hertogenbosch

Landelijke dag Basisvaardigheden

Aan de slag met de basisvaardigheden van morgen

Welke rol speelt de bibliotheek in het toerusten van burgers met de basisvaardigheden van de toekomst? Hoe koppel je als bibliotheek je curatieve aan je preventieve dienstverlening? Hoe help je burgers hun weg te vinden in onze digitale samenleving? Zijn de medewerkers van de bibliotheek al klaar voor de toekomst?

De landelijke dag basisvaardigheden is een gezamenlijk initiatief van de Provinciale Ondersteuningsinstellingen voor bibliotheken (POI’s) en de Koninklijke Bibliotheek (KB). Dit jaar wordt deze dag georganiseerd door ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en Cubiss.

Programma

09.30 uur - Inloop

10.00 uur - Opening door dagvoorzitter Kirsten Paulus, bekend van regionale omroep L1 

10.15 uur - Ambitie voor de toekomst!
Jos Debeij en Maaike Toonen (beiden van de Koninklijke Bibliotheek) blikken terug, maar vooral ook vooruit om te kijken waar de kansen en uitdagingen liggen voor de Bibliotheek. Hoe kunnen we als sector gezamenlijk een significante bijdrage leveren aan het dichten van de vaardigheidskloof in Nederland?

10.45 uur - Laaggeletterden zijn het eerst de klos in de verzorgingsstaat!
Politicoloog Pieter Hilhorst publiceerde in maart in de Volkskrant het artikel “Laaggeletterden zijn het eerst de klos”. Hij geeft aan hoe laaggeletterden als eersten uitvallen in onze ingewikkelde samenleving. In zijn presentatie verkent Hilhorst op basis van bestaande initiatieven hoe bibliotheken hiermee aan de slag kunnen.

11.15 uur - De maakbare mens
In deze presentatie verkent trendwatcher Walter Breukers de technologische toekomst. Wat staat er te gebeuren en wat gaat dit voor ons betekenen?  Welke invloed heeft dit op vaardigheden die burgers in de toekomst moeten hebben? En wat betekent dit voor burgers voor wie het hebben van basisvaardigheden niet vanzelfsprekend is?

11.45 uur - De Bibliotheek en de basisvaardigheden van morgen - Paneldiscussie
Wat betekenen de recente maatschappelijke en technologische ontwikkelingen voor de Bibliotheek? Welke rol kunnen bibliotheken spelen in het toerusten van burgers met de vaardigheden van de toekomst? Panelleden: Jos Debeij, Maaike Toonen, Pieter Hilhorst, Walter Breukers, Arjan Beune (Stichting Lezen & Schrijven), Frederike Bos (Steunpunt Basisvaardigheden).

12.00 uur - Lunch
Met mogelijkheid om te netwerken en de belevingswereld van laaggeletterden te ervaren.

13.30 uur - Parallelsessies, ronde 1 
Klik hier voor de invulling van deze sessies.

14.45 uur - Parallelsessies, ronde 2 
Klik hier voor de invulling van deze sessies.

16.00 uur - Afsluiting door dichter Esther Porcelijn

Praktische informatie

Dag en tijd: 2 november van 9:30 – 17:00 uur
Locatie: Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, 5211 VD ’s-Hertogenbosch
De kosten zijn €110,- per persoon (exclusief BTW). Na aanmelding ontvangt u op korte termijn een factuur.
Aanmelden is niet meer mogelijk. 

Voor wie?
We organiseren de landelijke dag basisvaardigheden voor iedereen die werkzaam is in de bibliotheekbranche én voor vertegenwoordigers van partners, zoals gemeenten en ROC’s. Stuur deze uitnodiging dan ook gerust door naar onder meer uw beleidsmedewerkers.  

We hopen u te zien op 2 november! Mocht u voor die tijd vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Hannie Bruijnooge, consulent educatie ZB (hbruijnooge@dezb.nl).

Locatie

Verkadefabriek in ‘s Hertogenbosch

Meer weten?
Neem contact op met:

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.