29 maart, 2017 - 13:30 tot 16:30
/ Bibliotheek Veghel, Raadzaal

Studiemiddag voor openbare bibliotheken en andere belangstellenden ter gelegenheid van het verschijnen van het boek ‘Denkende romans’ van dr. Jeroen Vanheste.

Kan literatuur een vorm van filosofie zijn? Kunnen gedichten, toneelstukken of romans helpen bij het beantwoorden van filosofische vragen over mens en cultuur? In het nieuwe boek ‘Denkende romans’ van dr. Jeroen Vanheste wordt aan de hand van bekende literaire werken verdedigd dat literatuur inderdaad kan bijdragen aan het filosofische denken over mens en cultuur.

Een specifiek vakgebied waarin wordt nagedacht over de betekenis van literatuur voor mens en cultuur is Literatuur en Geneeskunde. Prof. dr. Arko Oderwald onderzoekt hoe ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, poëzie, ervaringsverhalen en films worden uitgebeeld. Schrijvers zijn goede observatoren van de medische praktijk en de cultuur waarin die praktijk zich afspeelt. De beschrijving daarvan is dan ook waardevol voor zowel artsen als patiënten.

Wat kunnen bibliotheken hiermee? Of misschien beter gezegd: wat moeten bibliotheken hiermee? Als we de collectie als grondstof van onze bibliotheken beschouwen, dan moeten we in onze programmering ook aandacht besteden aan de betekenis van literatuur voor mens en cultuur. Hoe doen we dat nu en hoe kunnen we daar nieuwe vormen voor bedenken?

Deze thema’s staan centraal op de studiemiddag. Download hieronder het programma.

Inschrijven kan via de website van NOBB

Deze studiemiddag is mede mogelijk gemaakt door het project Bieb Lab Brabant.

Locatie

Bibliotheek Veghel (Markt 1, 5461 JJ Veghel)
Raadzaal

Meer weten?
Neem contact op met:

Ontvang deze download

Wil je deze download ontvangen, laat dan hieronder je gegevens achter.