12
september
2019
donderdag 12 september 2019 / 09:30 tot 12:30, Bibliorura, Roermond

De gezinsaanpak; wat werkt (niet)?

Cubiss Kenniskaravaan (Limburg)

In deze kenniskaravaan nemen Prof. Dr. Roel van Steensel (bijzonder hoogleraar Leesgedrag aan de Vrije Universiteit en universitair docent aan de Erasmus Universiteit) en zijn collega’s Aike Broens (wetenschappelijk docent, Erasmus Universiteit Rotterdam) en Suzanne Fikrat (promovendus, Erasmus Universiteit Rotterdam) samen met Goswin Konings en Marloes Antens (Cubiss) je mee in een inspirerende workshop over wat werkt binnen een gezinsgerichte aanpak.

Inhoud 

Ouders hebben de grootste invloed op de taalontwikkeling van kinderen, vooral in de voorschoolse periode. In die tijd wordt de basis gelegd voor de latere taalvaardigheid en het vermogen om te denken en te leren. Helaas voelen veel ouders zich niet in staat om deze ontwikkeling op een goede manier te stimuleren, vooral als ze zelf moeite hebben met taal. Sterker nog: veel ouders zijn zich niet bewust van hun enorme invloed. Terwijl zij in positieve én negatieve zin het verschil kunnen maken.  

Graag zouden we meer investeren in een krachtige gezinsaanpak en een sterke(re) rol voor de bibliotheek op dit thema ligt voor de hand. Op basis van een heel recente overzichtsstudie van ouder-kindprogramma’s, onderzoek naar het geletterde gezinsklimaat in diverse gezinnen en naar het Nederlandse ‘family literacy’-programma VoorleesExpress, gaan we in op de vraag hoe die investeringen vorm kunnen krijgen.  

In deze kenniskaravaan worden we verrijkt met nieuwe kennis en inzichten, delen we onze kennis met elkaar en gaan we samen aan de slag. 

Programma 

  • 09.30 uur Inloop 
  • 09.45 uur Welkom 
  • 10.00 uur Workshop deel 1 
  • 11.00 uur Pauze 
  • 11.15 uur Workshop deel 2 
  • 12.15 uur Afsluiting 
  • 12.30 uur Einde 

Bedoeld voor 

Leesconsulenten, mediacoaches en consulenten basisvaardigheden. 

Kosten & aanmelden

Voor medewerkers van Limburgse en Brabantse bibliotheken zijn de bijeenkomsten van de Kenniskaravaan gratis toegankelijk. Met de kanttekening dat als je jezelf hebt aangemeld, we ook op je komst rekenen!

 

aanmelden.png

 

We hopen je te mogen begroeten bij één of meerdere bijeenkomsten van de Kenniskaravaan. Wanneer je je aanmeldt, rekenen we uiteraard wel op je komst.

Tot ziens!

 

Mocht je 12 september niet kunnen, check dan de bijeenkomst van 5 september (Den Bosch)

 

2provs.jpg

 

#CubissKenniskaravaan

Locatie

Bibliotheek Bibliorura - Neerstraat 11 13, 6041 KA Roermond

Meer weten?
Neem contact op met: