30
oktober
2023
maandag 30 oktober 2023 / 13:00 tot 17:00 , Bibliotheek De Domijnen

Cybersoek - 30 oktober & 6 november 2023

 

Doelgroep

De training is in eerste instantie bedoeld voor vrijwilligers die digitale vaardigheidstrainingen computercursussen geven (ook vrijwilligers van lokale partners zijn welkom), maar betaalde krachten kunnen zich ook aanmelden. Ook stimuleren wij de vrijwilliger coördinator/projectleider die de vrijwilligers aanstuurt (en/of eindverantwoordelijk is voor het aanbod op het gebied van digitale vaardigheden) om zichzelf aan te melden voor deze training, zodat de lesstof bekend is de geboden tools en informatie geborgd kunnen worden in jouw bibliotheekorganisatie.
 

Programma 

Wat betekent het in de praktijk om vraaggericht te werken? Hoe geef je een les vorm zonder een vast curriculum te bieden? En welk bestaand lesmateriaal is er en hoe zet je die in? Wat zijn veelvoorkomende vragen en situaties en hoe anticipeer je daarop? Welke didactische vaardigheden zijn daarbij nodig? Allemaal vragen die aan de orde komen in de training.

Je hoeft geen computerexpert te zijn om een goede computer docent te worden
Het is belangrijk om te beseffen dat ondersteunen van mensen die minder digitaal vaardig zijn echt mensenwerk is. Er bestaat geen digitale oplossing voor dit digitale probleem; er is vaak veel sprake van faalangst, een laag leervermogen en regelmatig zijn de leefomstandigheden ook complex met een wat beperkt sociaal netwerk, dus ontmoetingen spelen een belangrijke rol.  

Als docent heb je hier mee te maken, dit kun je niet negeren. Je moet positief stimuleren, veel geduld hebben en hele kleine stappen vieren, anders ben je ze kwijt en proberen ze het niet meer. Social skills zijn belangrijker dan kennis van computers. Dat is wat je allemaal leert op deze training.

De hulpvraag als uitgangspunt
Wat is de hulpvraag van de deelnemer” is het uitgangspunt van de training. Hoe krijg je die vraag goed naar boven, want het is heel moeilijk om te benoemen wat je allemaal niet weet. Vaak loopt iemand tegen een praktisch probleem aan (bv. ik moet online iets bestellen) en van daaruit  daar leer je om samen te kijken wat iemand nodig heeft om dit op te lossen. Dit sluit goed aan bij ontwikkeling van de Bibliotheek om zich te bewegen van aanbodgericht naar vraaggericht werken en steeds meer maatwerk te kunnen bieden.

Praktische informatie

De training bestaat uit 2x een dagdeel. De eerste trainingsdag is op 30 oktober van 13:00-17:00 uur en de tweede trainingsdag is op 6 november van 13:00-17:00 uur.

Aanmelden

Deze training is helaas al volgeboekt. Je kunt je wel nog aanmelden voor de sessies op 23 & 30 oktober en 6 & 13 november.

Heb je nu al vragen of goede tips? Neem contact op met Loes Steens.

Bekijk agenda-overzicht >>

Locatie

Bibliotheek De Domijnen | Ligne 2 | 6131 MT Sittard