15
november
2018
donderdag 15 november 2018 / 09:30 tot 15:30, Maaspoort Venlo

Actief aan de slag met Mediawijsheid

Graag nodigen we je uit voor de bijeenkomst Actief aan de slag met Mediawijsheid in de Maaspoort in Venlo. Deze keer gaan we praten over Digitale Geletterdheid op school. Aansluitend is er een interessant programma over de Digitale Bibliotheek. Ook hier is een mooie link met het onderwijs. Je bent welkom om beide bijeenkomsten bij te wonen.

Programma (ochtend)

 • 09.30-10.00 uur: Inloop/ontbijt   
 • 10.00-11.50 uur: Digitale geletterdheid
  Remco Pijpers is strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet, schrijver en analist op het gebied van kinderen en media. Tjeerd van den Elsen is leraar van het jaar en leerkracht op basisschool De Vijfhoeven in Tilburg. Samen zijn ze aan de slag gegaan om te kijken hoe ze taalonderwijs en digitale geletterdheid samen kunnen brengen. Met een aantal bekende radiomakers zijn zij bezig om kinderen te leren hoe ze podcasts kunnen maken. Ze vertellen over hun plannen en welke kansen zij zien en gaan in gesprek met welke rol de bibliotheek hierin kan spelen.   
 • 11.50-12.00 uur: Digitale innovatie met Zuyd Hogeschool.
  Zestig studenten Media Design and Technology zijn momenteel aan de slag bij verschillende Limburgse bibliotheken met interactieve ontwerpen gericht op verschillende doelgroepen. Van 70-plussers tot laaggeletterden.

Kijk voor meer informatie alvast op www.kennisnet.nl/artikel/radio-maken-met-leerlingen-actief-aan-de-slag-met-mediawijsheid/

Programma (middag)

 • 12.00-13.15 uur: Lunch en markt waar de studenten de interactieve oplossingen presenteren die ze voor de bibliotheken hebben ontwikkeld. De studenten zijn aanwezig om hun projecten toe te lichten.
 • 13.15-14.15 uur: Met Design Thinking krijg je beter inzicht in wat de gebruiker of je klant wil. Gaston Jamin van Zuyd Hogeschool schetst hoe je Design Thinking goed kan inzetten bij innovatie processen. Aansluitend presenteren en demonstreren drie studententeams hun projectresultaat.
 • 14:15-15:00 uur: Marco Derksen neemt je mee in de digitale transformatie en het veranderende medialandschap. Wat zijn de gevolgen voor de samenleving en organisaties in het algemeen? Welke rol heeft en krijgt de bibliotheek in die nieuwe netwerksamenleving? 
 • 15.00-15.30 uur: Het afgelopen jaar kende veel schandalen als het ging om datagebruik door bedrijven. De burger moet (terecht) bang zijn voor misbruik van zijn data en meer dan ooit zijn privacy beschermen. Maar zit er ook een andere kant aan data en algoritmes? Kunnen we die inzetten ten behoeve ván de burger en samen mét de burger? Deze vragen staan centraal in een samenwerking van de bibliotheken Midden-Brabant, Dommeldal en Eindhoven met Cubiss en Tilburg University. Frederik Theuwis van Cubiss geeft een toelichting.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is uitsluitend bedoeld voor Directeuren van Limburgse en Brabantse bibliotheken.

Locatie

De Maaspoort
Oude Markt 30
5911 HH  Venlo

De dichtstbijzijnde parkeergarage is Q-park Maasboulevard aan de Prinsessesingel 5.

Aanmelden

Meld je via onderstaand formulier aan.

Locatie

De Maaspoort
Oude Markt 30
5911 HH  Venlo

 

Meer weten?
Neem contact op met:

Inschrijven voor dit evenement