Datum

Feestelijke start van de Kinderboekenweek 

en uitreiking van de KinderPodcastBattle!

Op woensdag 6 oktober vond de uitreiking van de KinderPodcastBattle plaats. Cubiss adviseur Marit Leendertse was erbij. 

De KinderPodcastBattle is een wedstrijd voor kinderen in groep 6, 7 en 8 waarbij ze hun eigen podcast maken. De wedstrijd is bedacht om kinderen kennis te laten maken met nieuwe manieren van media. Door het maken van een podcast zijn ze op een andere manier met taal bezig en dat willen we stimuleren. 

De kinderen werden dankzij een online instructie stap voor stap meegenomen in het proces; van het bedenken van een onderwerp, naar het opnemen, tot het monteren. Ze kregen complete vrijheid en konden dus helemaal losgaan. Zolang de podcast maar te maken had met het thema van de Kinderboekenweek ‘worden wat je wil’ en tussen de drie en vijf minuten duurt. 

De deadline van inleveren was 31 augustus. De jury, bestaande uit Bette Westera, schrijfster van kinderboekenweekgeschenk, Marieke Hermans, productmanager van Media instituut Beeld en Geluid, en radiopresentatrice van HalloKids Radio Mayoni Oosterhoff, ging in beraad. Tijdens een uitgebreid juryoverleg in september kwam er unaniem een winnaar naar voren: de podcast van groep 7 & 8 van de St. Jozefschool in Someren-Heide! Tijd voor een feestje dus. 

De winnaars werden uitgenodigd in Bibliotheek Helmond-Peel in Someren. Mayoni Oosterhoff was er ook, zij stond de kinderen met een lach op te wachten. Op haar vraag of ze het juryrapport al hadden gelezen, kwamen er enthousiaste kreten. “Nou, dan hoef ik het zeker allemaal niet meer op te noemen,” aldus Mayoni. Met toch een kleine samenvatting over waarom nou juist déze podcast gewonnen heeft, werd het tijd om de prijzen uit te reiken, bestaande uit maar liefst vier cadeaus voor de winnaars. Te beginnen met een heel bijzondere; de podcast van de kinderen gaat shinen in aflevering 10 van dé kinderboekenpodcast Leesbeesten & Luistervinken. Mayoni: “Dan zijn jullie straks allemaal beroemd! 

Vol trots kwam een van de leerlingen naar voren om het tweede cadeau in ontvangst te nemen. Met wat brute kracht werd de goed-ingepakte prijs uitgepakt: een echte professionele podcast microfoon! Zodat ze nog veel meer podcasts kunnen maken (die wij natuurlijk ook graag te horen krijgen!).  

Het derde cadeau was speciaal geregeld door Bibliotheek Helmond-Peel; een workshop programmeren in het Techlab van de bibliotheek! 

Tromgeroffel.... tijd voor de hoofdprijs. Mayoni roept alle leerlingen en leraar Igor Ronckers naar voren. Een groot plakkaat wordt aangepakt en omgedraaid door de leerlingen en leraar. De tekst luidt: een workshop podcast maken door Radiorakkers!! Gejoel, confettikanonnen, kortom een compleet feest en een geslaagde uitreiking! 

Beluister de winnende podcast hier!

KinderPodcastBattle 2021 klein.jpg

Naar overzicht Actueel en Blogs >>