31 maart 2016

Werken met vrijwilligers

Haal het beste uit de samenwerking

Eén van de speerpunten binnen Bieb Lab Brabant – het project over bibliotheekinnovatie van Cubiss Brabant voor het netwerk van Brabantse bibliotheken – is professionalisering van het werken met vrijwilligers. Voor veel bibliotheekorganisaties zijn vrijwilligers niet meer weg te denken bij de realisatie van doelstellingen. Zonder inzet van vrijwilligers komen activiteiten niet van de grond, omdat er geen geld of tijd voor is. Vrijwilligers worden ook voor steeds meer taken ingezet.

Maar welke vrijwilliger past het beste bij uw organisatie, bij uw dienstverlening, bij uw klanten? Voor welke taken zet u vrijwilligers in, voor welke niet? Hoe vindt u de juiste vrijwilligers? Hoe bindt u ze en hoe stuurt u vrijwilligers aan? Kortom: hoe haalt u het maximale uit uw samenwerking met vrijwilligers?

Aanpak Bieb Lab Brabant 2016

Gebaseerd op gesprekken met directies begin dit jaar biedt Cubiss binnen Bieb Lab Brabant een aanpak op basis van drie stappen:
 

VIB.png

  • Inzicht - Op een snelle en actieve manier brengt u in een klein gezelschap in beeld waar uw organisatie behoefte aan heeft bij het maken of aanscherpen van het vrijwilligersbeleid. De VIB-scan (VIB = Vrijwilliger In Beeld)  is een creatieve aanpak waarmee het management, samen met bijvoorbeeld OR-leden, HR-adviseur en degene die de vrijwilligers coördineert, relevante thema’s in kaart brengt en prioriteert. Cubiss begeleidt u om in  twee uur tot één beeld te komen.  Na afloop ontvangt u een kort adviesrapport met het verslag van uw VIB-scan, de prioritering en een advies voor de aanpak.
     
  • Inspiratie - donderdagmiddag 26 mei 2016 vindt een inspiratiebijeenkomst plaats rondom werken met vrijwilligers. ‘Succesvol samenwerken met 300 vrijwilligers en 30 vaste krachten’; Gijs Bernard, Hospitality manager en tevens coördinator vrijwilligers van Poppodium 013, vertelt hoe hij dit aanpakt. Hoe kunt u vrijwilligers inzetten op hun talenten? En maak een rondleiding mee achter de schermen, verzorgd door een vrijwilliger in het onlangs verbouwde 013. Het doel van deze kennisbijeenkomst is inspiratie; voor managers, coördinatoren, medewerkers en natuurlijk vrijwilligers.

    Iedereen is welkom op deze bijeenkomst, maar de waarde is extra groot als uw organisatie ook deelgenomen heeft aan de VIB scan. De bijeenkomst vindt plaats op donderdagmiddag 26 mei 2016. Noteer deze datum alvast in uw agenda. De uitnodiging volgt later.
     

  • In actie! - Op basis van de inzichten uit de VIB-scan gaan we in het najaar van 2016 aan de slag met scholing, talentontwikkeling en het optimaliseren van de samenwerking tussen medewerkers en vrijwilligers. Deze laatste stap wordt een maatwerktraject en start na afloop van de inspiratiebijeenkomst in mei.

Wilt u meedoen?

Voor bibliotheken in Brabant hebben we een speciaal aanbod. Neem hierover contact op met David Bul T 06 20 96 01 77.

Bibliotheken buiten Brabant en andere organisaties betalen 89 euro per persoon voor deelname aan de bijeenkomst van 26 mei. De VIB-scan kost voor bibliotheken buiten Brabant en andere organisaties 495 euro.

 

Dit artikel is opgenomen in de Cubissness (maart 2016). Artikelen in deze nieuwsbrief zijn:

 

Meer weten?
Neem contact op met: