Datum

Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) staat dit jaar in het teken van: Samen Sociaal Online. We staan stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld. We maken ruimte om hierover met elkaar in gesprek te gaan. En om jezelf of een ander mediawijzer te maken – en daarmee weerbaarder en digitaal vaardiger. 

De actiegids voor de week van de mediawijsheid is live! 

In het kader van het campagnethema 'Samen Sociaal Online' heeft netwerk Mediawijsheid een onderzoek uitgevoerd. Bekijk de resultaten van dit onderzoek. Het geeft een goed beeld van hoe sociaal Nederland de online wereld momenteel ervaart. In dit pamflet vind je de belangrijkste onderzoeksresultaten en actiepunten.

Publicaties & Tools Cubiss

Cubiss heeft een aantal publicaties en tools op een rij gezet die bibliotheken kunnen inzetten. 

  • Online magazine: Mediawijs in het onderwijs. Een goede taalontwikkeling is een belangrijke voorwaarde voor digitale geletterdheid. Deze editie van Cubiss gaat o.a. over taalonderwijs.
  • Bekijk het inspiratiedocument Samenwerken aan digitale geletterdheid. Hierin lees je een aanpak om digitale geletterdheid structureel in het onderwijs te integreren. Welke rol kan de bibliotheek spelen bij het integreren van digitale geletterdheid in taalonderwijs? Dat lees je in de Totaalaanpak: Taal en digitale geletterdheid.
  • In de doorgaande lijn mediawijsheid van Cubiss verschenen in totaal zes publicaties, waarin een aanpak in het onderwijs wordt beschreven aan de hand van praktische tips.
  • Zet de Mediawijsheid Meter van Cubiss in om inzicht te krijgen in de stand van zaken rondom digitale geletterdheid binnen de school. Formuleer op basis van de uitkomst samen met de school passende vervolgstappen.

Landelijke webinars

Om bibliotheken te helpen op een gemakkelijke manier een online activiteit aan te bieden voor ouders worden 2 landelijke webinars georganiseerd. Aanmelden en meer informatie vind je hier. 

Webinar Samen sociaal online
9 november 2021, 20:00 uur: Landelijke webinar voor ouders met kinderen in het basisonderwijs

Denise Bontje, Mediasmarties.nl, neemt ouders mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Hoe sociaal zijn sociale media eigenlijk? Waar leg je de grens voor online of offline contact en hoe praat je over media met je kind? En welke media kun je daarvoor gebruiken?

Webinar Jongeren, internet en opvoeden #hoedan?
11 november 2021, 20:00 uur: Landelijke webinar voor ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs

In dit webinar neemt Jacqueline Kleijer, mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media, je in vogelvlucht mee in de uitdaging waar je als opvoeder voor staat in dit online tijdperk. ‘Wat doen ze online? Wat doet dat met hen?’ Ouders krijgen praktische inzichten en opvoedingstips die zij meteen in de praktijk kunnen toepassen over schermtijd, gamen, online seksualiteit, cyberpesten. En hoe houd je alles in balans? 

Kick-off Week van de Mediawijsheid 2021: Samen Sociaal Online

Op 13 juli vond een online kick-off plaats. Heb je het gemist? In dit verslag zetten we op een rij waar de campagne om draait en hoe ook jouw organisatie in actie kan komen.

Digitale Geletterdheid 

De lees(media)consulent of mediacoach van de bibliotheek zorgt ervoor dat de school alle activiteiten en werkvormen benut om de ontwikkeling van de digitale geletterdheid bij leerlingen en leraren te stimuleren. In de Actiegids digitale geletterdheid vind je kennis, inspiratie en passend lesmateriaal, ingedeeld per bouwsteen van de Bibliotheek op school

Inspiratiewebinar

Heb je de inspiratiewebinar op 23 september voor bibliotheken gemist? Het was een vol programma met veel informatie. Je kunt nu alles teruglezen op BNetwerk. Je vindt daar het volgende:

  • Het verslag van de inspiratiewebinar en alle presentaties
  • De link naar het onderzoek ‘Online digivaardig gedrag begint offline’
  • De actiegids vol met tips voor bibliotheken om aan de slag te gaan met de Week van de Mediawijsheid
  • Informatie over hoe je als bibliotheek de twee landelijke webinars van Denise Bontje en Jacqueline Kleijer kunt inzetten
  • Informatie over de blueprints WvdM die bibliotheken aangesloten op de WaaS (Website as a Service) kunnen gebruiken. De blueprints bevatten een speciaal voor de Week van de Mediawijsheid ontwikkelde aflevering van de Biebboys!
  • Tips over het inzetten van de Wegwijzer, de Zoektocht Samen sociaal online én de mediatips voor thuis van Mediasmarties.

Onderzoek

In het kader van het campagnethema 'Samen Sociaal Online' heeft netwerk Mediawijsheid een onderzoek uitgevoerd. Bekijk de resultaten van dit onderzoek. Het geeft een goed beeld van hoe sociaal Nederland de online wereld momenteel ervaart. In dit pamflet vind je de belangrijkste onderzoeksresultaten en actiepunten.

Rathenau Instituut deed onderzoek naar onwenselijk online in Nederland. Bekijk hier het onderzoek. Het advies? Besteed aandacht aan het vergroten van bewustzijn en het voeren van gesprekken over normen en waarden online. 

Meedoen

Wil je als organisatie meedoen? Bekijk dan de campagnepagina. 

  • Het verslag van de inspiratiewebinar en alle presentaties
  • De link naar het onderzoek ‘Online digivaardig gedrag begint offline’
  • De actiegids vol met tips voor bibliotheken om aan de slag te gaan met de Week van de Mediawijsheid
  • Informatie over hoe je als bibliotheek de twee landelijke webinars van Denise Bontje en Jacqueline Kleijer kunt inzetten
  • Informatie over de blueprints WvdM die bibliotheken aangesloten op de WaaS (Website as a Service) kunnen gebruiken. De blueprints bevatten een speciaal voor de Week van de Mediawijsheid ontwikkelde aflevering van de Biebboys!
  • Tips over het inzetten van de Wegwijzer, de Zoektocht Samen sociaal online én de mediatips voor thuis van Mediasmarties
Naar overzicht Actueel en Blogs >>