17 november 2016

Week van de Mediawijsheid

wat biedt Cubiss op het gebied van Mediawijsheid?

In een wereld vol media klikken, liken, kijken, delen en zoeken we er op los. Het is steeds lastiger geworden om het onderscheid tussen feit en fake te kunnen maken. Sociale media, kranten, tv, online gemeenschappen en filters oefenen bovendien grote invloed uit op hoe wij onszelf, de ander of de wereld zien.Van 18 tot en met 25 november 2016 wordt er weer een nieuwe Week van de Mediawijsheid georganiseerd. Het thema luidt: ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’. Tijdens deze week wordt stilgestaan hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media. Deze week worden tal van activiteiten bij o.a. bibliotheken georganiseerd. Alle activtiteiten staan verzameld op www.weekvandemediawijsheid.nl

Ook bij Cubiss staat Mediawijsheid centraal in het project ' Vergroten Mediawijsheid' die wij in opdracht van de Provincie Noord-Brabant uitvoeren. Ook dit jaar hebben wij diverse publicatie en producten ontwikkeld die wij in het kader van de week van de mediawijsheid nog een keer onder de aandacht willen brengen.  

Update van de doorgaande lijn mediawijsheid
Kinderen en jongeren groeien op in een wereld waar het internet altijd heeft bestaan. Toch blijken zij volgens onderzoek te beschikken over beperkte 21ste eeuwse vaardigheden en zijn zij ook niet altijd even goed in het reflecteren op hun eigen mediagebruik. Om hen in de huidige samenleving te helpen hun weg te vinden, heeft Cubiss de doorgaande lijn mediawijsheid ontwikkeld, met hierbinnen drie (vernieuwde !) publicaties

De Mediabattle
De MediaBattle is een tv-programma, ontwikkeld door Cubiss, Omroep Brabant en Marres Producties en draagt bij aan de ontwikkeling van de competenties die nodig zijn om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de mediasamenleving. Slim zoeken staat hierin centraal. Er zijn opnames gemaak bij 10 VO scholen in Brabant en de uitzendingen zijn iedere vrijdag om 19.05 uur op Omroep Brabant.

Medialab Festival in Tilburg, Eindhoven en op 22 en 23 november in Breda
Het MediaLab Festival is een interactieve, soms digitale speeltuin waar leerlingen van groep 5t/m 8 kennis kunnen maken met de nieuwste games, virtual reality installaties, 3D werelden, puzzelen, programmeren en p met de nieuwste apps en de leukste workshops om zelf aan de slag te gaan. Bij de edities in Tilburg en Eindhoven hebben wij ruim 800 leerlingen, hun docenten en ouders mogen ontvangen.
Zie hier een leuke impressie van het MediaLab Festival in Tilburg
 

Elearning mediawijsheid met Koning Willem 1
De cursus voor docenten is opgezet door Cubiss en Koning Willem 1 College en heeft tot doel de cursisten te ontwikkelen tot rolmodel op het gebied van mediawijsheid. Men leert o.a. beter zoeken via Google, inspelen op veiligheid- en privacy vraagstukken en welke informatie van het internet hergebruikt mag worden in lessen. De lessen zijn deels digitaal te volgen. Met deze cursus is weer een stap gezet in het structureel aandacht geven van mediawijsheid in het onderwijs. Naar aanleiding van de reacties van de cursisten wordt op korte termijn een mogelijk vervolg besproken.

Elearning stap in de online wereld van je kind
Op 18 november vindt de online cursus ' Stap in de online wereld van je kind' plaats. Ruim 300 ouders en bibliotheek specialisten doen mee. Deze cursus biedt ouders en opvoeders handvatten in de digitale wereld van kinderen van 8 tot 12 jaar. Zo ontdekken zij aan de hand van diverse thema’s de populairste sites onder deze jonge doelgroep, krijgen zij inzicht in veel gebruikte sociale media en apps en de mogelijkheden die media bieden voor bijvoorbeeld spreekbeurten en werkstukken

Lessenreeks vo
Aansluitend op het televisieprogramma MediaBattle heeft Cubiss een lessenreeks* rondom mediawijsheid ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. De lessen zijn toegespitst op verschillende domeinen die al op het lesrooster staan, waardoor het thema eenvoudiger in het onderwijs vormgegeven kan worden. Deze verschillende domeinen als Taal, Mens & Maatschappij en Burgerschap zijn gebaseerd op het onderzoeksrapport van Platform 2032.

Makersbuzz
Leren door te maken, kinderen voorbereiden op de dag van morgen! Daar draait het om binnen het maakonderwijs en in de Cubiss MakersBuzz.

Digitaal magazine
Dit jaar zijn er 3 digitale magainze uitgekomen boordevol interviews en inspiratie op het gebied van mediawijsheid en het onderwijs. De volgende edities zijn uitgekomen; Mediawijs in het basisonderwijs, Mediawijs in het MBO en Mediawijs in het voortgezet onderwijs.

Kenniskaravaan thema’s mediawijsheid
Dit jaar zijn zo'n 8-tal kenniskaravaan sessies georganiseerd voor leesconsulenten, mediacoaches en onderwijsspecialisten. De sessies zijn themagericht en bieden kennis, inspiratie en praktijkvoorbeelden waarmee je direct aan de slag kunt. Ook in 2017 worden deze sessies voortgezet.

Mediapakt
Een lerend netwerk dat ervoor zorgt dat mediawijsheid binnen het onderwijs structureel aandacht krijgt. Organisaties die zich aansluiten bij het MediaPakt spreken af om de mediawijsheid van leerlingen (en leraren) te vergroten en elkaar daarin te versterken door samen te werken en kennis te delen. Cubiss is als initiatiefnemer aanjager en verbinder van het MediaPakt.

Onze blogs
Iedere maand publiceren wij een prikkelende blog die stof biedt tot nadenken. Wij schrijven deze blogs zelf of bevragen een expert op het gebie van Mediawijsheid.

Je kunt hier kijken voor meer informatie over het project Vergroten Mediaswijsheid

 

Meer weten?
Neem contact op met: